Minilex - Lakipuhelin

Hallintolaki ja oikeudenkäyntikulut

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäyntikulut muodostuvat oikeudenkäynnin valmistelusta, asian varsinaisesta käsittelystä, mahdollisten todistajien korvauksista sekä asiamiehen taikka avustajan palkkiosta. Oikeudenkäynnin asianosaiset voivat lisäksi olla oikeutettuja korvaukseen oikeudenkäynnin aiheuttamasta työstä. Hallintotuomioistuin arvioi näiden kulujen kohtuullisuuden käsillä olevan tapauksen lopputuleman mukaisesti. Hallintotuomioistuin voi määrätä oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osittain yksinään toisen osapuolen maksettavaksi. Hallintoprosessin häviävä osapuoli ei aina joudu maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikuluja. Kulut tuomitaan kokonaisuudessaan toisen osapuolen korvattavaksi ainoastaan silloin, kun olisi kohtuutonta, että vastapuoli pitäisi ne omana vahinkonaan. Oikeudenkäyntikulujen korvaamista tulee aina vaatia tuomioistuimelta erikseen. Vaatimus on tehtävä ennen asian käsittelyn päättymistä ja päätös niiden korvaamisesta annetaan pääasian ratkaisun yhteydessä.

Jos viranomaisen aiemmasta ratkaisusta valitetaan hallinto-oikeuteen, voi kyseisen ratkaisun antanut viranomainen joutua kustantamaan valittajan oikeudenkäyntikulut. Edellytyksenä kuitenkin on, että oikeudenkäyntikulujen maksuvelvollisuus olisi valittajan näkökulmasta kohtuutonta. Tuomioistuimen tekemään kohtuuttomuusarviointiin vaikuttaa se, onko oikeudenkäynti aiemman ratkaisun antaneen viranomaisen virheellisen toiminnan seurausta. Vaikka häviävänä vastapuolena olisikin viranomainen, valittaja ei siis välttämättä saa korvausta oikeudenkäyntikuluistaan.  

Hallintoasian oikeudenkäynnin yksityinen osapuoli joutuu maksuvelvollisuuteen vastassaan olevan julkisyhteisön oikeudenkäyntikuluista erittäin harvoin. Vatsapuolen ollessa julkisyhteisö, voi yksityiselle osapuolelle tulla maksettavakseen kuitenkin niin sanottu oikeudenkäyntimaksu. Oikeudenkäyntimaksu on muutaman sadan euron suuruusluokkaa. Kaikista hallinto-oikeuden päätöksistä ei peritä oikeudenkäyntimaksua, vaikka vastapuolena olisikin julkisyhteisö. Esimerkiksi useat lastensuojeluasiat, mielenterveysasiat sekä perustoimeentuloa koskevat valitukset ovat maksuttomia. Oikeudenkäyntimaksu ei tule maksettavaksi myöskään niissä tapauksissa, joissa henkilölle on myönnetty maksutonta oikeusapua. Lisäksi oikeudenkäyntimaksua ei peritä hallinto-oikeuden muuttaessa alemman viranomaisen antamaa ratkaisua asianosaisen hyödyksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]