Minilex - Lakipuhelin

Kuka maksaa oikeudenkäyntikulut?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pääsääntönä riita-asiassa, jossa sovinto on sallittu eli dispositiivisessa asiassa, on se, että hävinnyt osapuoli korvaa vastapuolensa oikeudenkäyntikulut. Hävinnyt asianosainen joutuu siis maksamaan paitsi omat myös voittaneen oikeudenkäyntikulut. Sääntö hävinneen korvausvelvollisuudesta ei kuitenkaan ole ehdoton, vaan eräissä tapauksissa asianosaiset joutuvat kantamaan kokonaan tai osaksi omat oikeudenkäyntikulunsa. Lisäksi on myös mahdollista, että voittopuoli joutuu korvaamaan hävinneelle oikeudenkäyntikuluja, jos hän on tarpeettomasti viivytellyt oikeudenkäyntiä.

Pääsääntönä kulujen korvaamisessa on täyden korvauksen periaate. Hävinneen osapuolen tulee siis lähtökohtaisesti korvata kaikki vastapuolensa tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Kuluerän tulee siis johtua asian ajamiseen kuuluvista tarpeellisista toimenpiteistä ja olla määrältään kohtuullinen, eli mitkä tahansa kulut eivät tule korvattaviksi. Korvattavia oikeudenkäyntikuluja ovat esimerkiksi oikeudenkäynnin valmistelusta ja asian tuomioistuimessa ajamisesta sekä asiamiehen tai avustajan palkkiosta aiheutuneet kustannukset. Korvausta suoritetaan myös oikeudenkäynnin asianosaiselle aiheuttamasta työstä ja oikeudenkäyntiin välittömästi liittyvästä menetyksestä.

Hävinneen korvausvelvollisuus ei kuitenkaan ole ehdoton. Tuomioistuin voi määrätä kummankin osapuolen korvaamaan omat kulunsa esimerkiksi silloin, jos oikeudenkäynnin lopputulokseen vaikutti sellainen seikka, josta osapuoli ei ollut tietoinen. Ajatuksena on, että oikeudenkäyntiin ei olisi ryhdytty, jos tämä seikka olisi ollut osapuolen tiedossa. Asianosaiset voivat vastata omista oikeudenkäyntikuluistaan myös esimerkiksi silloin, kun asia on ollut oikeudellisesti epäselvä. Lisäksi kumpikin osapuoli joutuu kantamaan omat oikeudenkäyntikulunsa, jos juttu päättyy ”tasapeliksi” katsottavaan osavoittoon. Oikeudenkäyntikulujen kohtuullistaminen on myös mahdollista, jos täyden korvauksen tuomitseminen ottaen huomioon oikeudenkäyntiin johtaneet seikat, asianosaisten asema ja asian merkitys olisi kokonaisuutena arvioiden ilmeisen kohtuutonta.

Asiassa, jossa sovinto ei ole sallittu eli indispositiivisessa asiassa, asianosaiset vastaavat pääsääntöisesti itse oikeudenkäyntikuluistaan. Erityisestä syystä tuomioistuin voi kuitenkin velvoittaa asianosaisen korvaamaan osaksi tai kokonaan vastapuolensa oikeudenkäyntikulut.

 

Yhteenveto

  • Pääsääntönä riita-asiassa on se, että hävinnyt osapuoli korvaa vastapuolensa oikeudenkäyntikulut.
  • Hävinnyt osapuoli useimmiten maksaa sekä omat, että voittaneen osapuolen oikeudenkäyntikulut, mutta tähän sääntöön on poikkeuksia.
  • Voittajapuoli voi myös joutua korvaamaan hävinneen oikeudenkäyntikuluja, mikäli hän on tarpeettomasti viivytellyt oikeudenkäyntiä.
  • Kulujen korvaamisessa on pääsääntönä täyden korvauksen periaate.
  • Tuomioistuin voi määrätä kummankin osapuolen korvaamaan omat oikeudenkäyntikulunsa.
  • Dispostitiivisessa asiassa sovinto on sallittu.
  • Indospositiivisessa asiassa sovinto ei ole sallittu.

 

Summary in English

  • The main rule in a dispute is that the losing party compensates the court costs of the other party.
  • The losing party usually pays both its own and the winning party's legal costs, but there are exceptions to this rule.
  • The winning party may also have to compensate the court costs of the losing party, if they have unnecessarily delayed the trial.
  • The principle of full compensation is the main rule in compensating expenses.
  • The court can order both parties to pay their own legal costs.
  • In a dispositive case, settlement is allowed.
  • Settlement is not allowed in an indispositive case.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin osapuolet vastaavat omista oikeudenkäyntikuluistaan?

Tuomioituin voi määrätä kummankin osapuolen vastaamaan omista oikeudenkäyntikuluistaan, mikäli asia on ollut juridisesti niin epäselvä, että hävinneellä osapuolella on ollut perusteltu syy oikeudenkäyntiin.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]