Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulujen maksu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laki määrää, kenen tulee maksaa oikeudenkäyntikulut eri tilanteissa. Rikos- ja riita-asioiden oikeudenkäynneissä kulut jakautuvat eri tavalla maksettaviksi.

Rikosasioiden asianosaiset eli osapuolet oikeudenkäynnissä ovat syyttäjä ja kantaja, eli uhri, sekä vastaaja, eli rikoksesta syytetty henkilö. Rikosasioissa pääsääntönä on, että jos vastaaja tuomitaan rangaistukseen tai muuhun rikosoikeudelliseen seuraamukseen, on hän velvollinen maksamaan korvauksia todistelusta sekä oikeuslääkeopillisista tutkimuksista, jotka ovat olleet tarpeen asian selvittämiseksi. Tätä korvausta voidaan kuitenkin alentaa tai se voidaan olla kokonaan määräämättä, jos tuomistuin katsoo sen kohtuuttomaksi ottaen huomioon vastaajan henkilökohtaiset ja taloudelliset olot sekä rikoksen laadun. Jos syyttäjän syyte tai muu vaatimus hylätään tai jätetään tutkimatta, valtio on puolestaan velvollinen korvaamaan vastaajalle hänen kohtuulliset oikeudenkäyntikulunsa hänen niitä vaatiessaan. Valtiolla ei kuitenkaan ole korvausvelvollisuutta, jos vastaaja tuomitaan myöhemmin korkeamman asteen tuomioistuimessa samasta teosta, vaan valtion on maksettava korvaus vasta silloin, kun asiassa annettu ratkaisu on saanut lainvoiman. Kun asianomistaja ajaa rikosasiaa yksin ilman virallista syyttäjää, oikeudenkäyntikuluihin sovelletaan riita-asioita koskevaa lakia.

Asianosaisia riita-asiassa ovat kantaja, eli kanteen tehnyt osapuoli, sekä vastaaja, eli kanteeseen vastaava osapuoli. Riita-asioissa pääsääntöisesti hävinnyt osapuoli on velvollinen maksamaan omien oikeudenkäyntikulujensa lisäksi myös voittaneen osapuolen oikeudenkäyntikulut. Sen asianosaisen, jonka kanne jätetään tutkimatta oikeudessa, katsotaan hävinneen asian, ja sen asianosaisen, joka on peruuttanut kanteensa tai jättänyt saapumatta oikeudenkäyntiin tulee pääsääntöisesti korvata myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Tietyissä tilanteissa asianosaiset riita-asiassa ovat vastuussa omista oikeudenkäyntikuluistaan. Korvattavia oikeudenkäyntikuluja riita-asioissa ovat lain mukaan kaikki tarpeelliset oikeudenkäynnin valmistelusta, asian tuomioistuimessa ajamisesta sekä asiamiehen tai avustajan palkkiosta aiheutuneet kustannukset. Myös oikeudenkäynnin aiheuttama työ ja oikeudenkäyntiin välittömästi liittyvä menetys luetaan korvattaviksi kuluiksi. Oikeudenkäyntikulujen korvaukseen on myös saatavana viivästyskorkoa.

Tuomioistuin voi tiettyjen seikkojen perusteella alentaa asianosaisen maksettavaksi tuomittavien oikeudenkäyntikulujen määrää rikos- ja riita-asioissa, jos asianosaisen velvoittaminen korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut olisi kokonaisuutena arvioiden ilmeisen kohtuutonta. Kohtuuttomuuden arvioinnissa otetaan huomioon oikeudenkäyntiin johtaneet seikat, asianosaisten asema sekä asian merkitys. Niin rikos- kuin riita-asioissa, kun asianosainen on tahallisesti tai huolimattomuudestaan aiheuttanut toiselle osapuolelle tai valtiolle kustannuksia jäämällä itse pois tuomioistuimesta, jättämällä noudattamatta tuomioistuimen antamia määräyksiä, esittämällä aiheettoman väitteen oikeudenkäynnissä tai muuten pitkittämällä oikeudenkäyntiä, on hän velvollinen korvaamaan tästä aiheutuneet kustannukset riippumatta siitä, kenen vastuulla oikeudenkäyntikulujen korvaaminen on muilta osin.

Oikeudenkäyntikulujen maksua koskevat säännöt vaihtelevat rikos- ja riita-asioiden oikeudenkäynneissä, ja niitä sovelletaan tapauskohtaisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]