Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulujen enimmäismäärä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laki määrää oikeudenkäyntikulujen jakamisesta rikos- ja riita-asioissa. Laissa ei kuitenkaan määritellä tiettyä oikeudenkäyntikulujen enimmäismäärää, vaan lain mukaan kulujen tulee olla kohtuulliset.

Asianosaisia riita-asiassa ovat kantaja, eli kanteen nostanut osapuoli, sekä vastaaja, kanteeseen vastaava osapuoli. Riita-asioissa pääsääntöisesti oikeudessa hävinnyt osapuoli on velvollinen maksamaan niin omat kuin vastapuolenkin tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Tähän pääsääntöön on kuitenkin poikkeuksia, joista voit kysyä lisää esimerkiksi lakimieheltä. Korvattavia oikeudenkäyntikuluja riita-asioissa ovat oikeudenkäynnin valmistelusta ja asian tuomioistuimessa ajamisesta sekä asiamiehen tai avustajan palkkiosta aiheutuneet kustannukset sekä oikeudenkäynnin asianosaiselle aiheuttamasta työstä ja oikeudenkäyntiin välittömästi liittyvästä menetyksestä aiheutuvat kustannukset.

Laissa ei määritellä riita-asioiden oikeudenkäymiskulujen enimmäismäärää, mutta tuomioistuin voi alentaa asianosaisen maksettavaksi tuomittavien oikeudenkäyntikulujen määrää, jos se katsoo kulut kokonaisuutena arvioiden kohtuuttoman suuriksi. Tuomioistuin ottaa tällöin huomioon oikeudenkäyntiin johtaneet seikat, asianosaisten taloudellisen aseman ja riita-asian merkityksen.

Rikosasian asianosaisia puolestaan ovat syyttäjä, asianomainen eli epäilty uhri, sekä vastaaja eli syytetty. Lain mukaan vastaaja on velvollinen maksamaan asian selvittämiseksi tarpeelliset korvaukset siinä tapauksessa, että hänet tuomitaan rangaistukseen tai muuhun rikosoikeudelliseen seuraamukseen. Jos puolestaan syyttäjän syyte tai muu vaatimus hylätään tai jätetään tutkimatta, valtio on velvollinen korvaamaan vastaajan kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Tarpeellisiin korvauksiin asian selvittämiseksi luetaan korvaukset asiassa todistaneille henkilöille sekä muut todistelusta ja oikeuslääkeopillisista tutkimuksista aiheutuneet kustannukset.

Myöskään rikosasioita koskien laissa ei ole määrätty oikeudenkäyntikulujen enimmäismäärää. Tuomioistuimella on kuitenkin näissäkin tapauksissa päätösvalta korvauksen alentamisesta siinä tapauksessa, että vastaaja on velvollinen maksamaan korvauksia. Tuomioistuin voi alentaa tai olla kokonaan määräämättä vastaajan velvollisuuden maksaa korvauksia, jos korvauksen määrääminen olisi hänen rikoksensa laatuun tai henkilökohtaisiin ja taloudellisiin oloihinsa nähden tai muusta syystä kohtuutonta.

Rikos- tai riita-asioiden oikeudenkäyntikuluille ei näin ollen ole laissa määriteltyä enimmäismäärää, mutta kulut pyritään aina pitämään kohtuullisina ottaen huomioon asian laatu sekä maksajan henkilökohtainen tilanne.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]