Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulut sovinnossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti asianosainen joka häviää asian, on velvollinen korvaamaan vastapuolen kaikki riita-asian toimenpiteistä aiheutuneet oikeudenkäyntikulut. Asianosaisilla on oikeus riita-asiassa, jossa sovinto on sallittu, sopia asiasta keskenään. Oikeudenkäymiskaaressa ei ole säännöstä asianosaisten sovinnosta ja oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta tässä tilanteessa, ja siksi se on jäänyt oikeuskäytännön ratkaistavaksi.

Sovinnon tekeminen on mahdollista missä vaiheessa tahansa siviiliprosessin aikana riita-asiassa, jossa sovinto on sallittu. Sovinnossa osapuolet voivat itse vaikuttaa ratkaisun muotoon. Useimmiten sovinnossa on kyse kompromissista, joka ei täydellisesti tyydytä kumpaakaan osapuolta, mutta sovinnolla päästään nopeammin lopputulokseen ja kulut pysyvät kohtuullisempina. Sovinto lopettaa riidan kokonaisuudessaan, eikä asia jää enää vireille. 

Sovinto voi olla osapuolten välinen tai tuomioistuimen vahvistama. Useimmiten sovinto halutaan vahvistaa tuomioistuimessa. Sopimuksen sisältö ei kuitenkaan tule aina tuomioistuimen tietoisuuteen, vaan asiasta tehty sovinto vain ilmoitetaan. Tämän jälkeen oikeudenkäyntiä ei enää jatketa.

Yleensä asianosaisten sopiessa asiasta keskenään ja asian jäädessä sillensä myös oikeudenkäyntikulujen korvaaminen jää asianosaisten väliseksi eikä tuomioistuin ratkaise kulujen jakautumista. Mikäli tuomioistuin vahvistaa sovinnon asianosaisten välillä, myös oikeudenkäyntikulut tulevat ratkaistuksi sovinnon vahvistamisen yhteydessä, jos sovinnossa ei ole sovittu oikeudenkäyntikulujen jakaantumisesta ja jompikumpi osapuoli on vaatinut kulukysymyksen ratkaisemista. Vastuun jakautumisen arvioiminen kulujen kohdalla on haastavaa, sillä sovittaessa asiassa ei ole varsinaisesti voittajaa ja häviäjää.

Lähtökohtaisesti kumpikin osapuoli huolehtii omista oikeudenkäyntikuluistaan, ellei jompikumpi osapuolista esitä vaatimuksia oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Mikäli osapuoli vaatii ratkaisua oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta, kulukysymys voidaan ratkaista myös pääasiaratkaisun perusteella tai alkuperäisiä vaatimuksia ja sovintoa vertailemalla. Toisaalta sovinto voi poiketa todennäköisestä tuomioistuinratkaisusta hyvinkin paljon, joten oikeudenkäyntikulujen korvaaminen voidaan ratkaista melko vapaasti kohtuusharkinnan avulla.

Lähtökohtaisesti osapuolet vastaavat omista oikeudenkäyntikuluistaan tai sopivat kulujen korvaamisesta keskenään. Tarpeen vaatiessa tuomioistuin voi ratkaista oikeudenkäyntikulujen jakaantumisen käyttäen kohtuusharkintaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]