Minilex - Lakipuhelin

Kanteen peruuttaminen sekä oikeudenkäyntikulut

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kanteessa kantaja vaatii tietynsisältöistä tuomiota vastaajalle, joka voi olla luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö. Kanne on siten kantajan  tuomioistuimelle suuntaama oikeussuojapyyntö riita-asiassa. Kantajan luopuessa kanteesta hän luopuu vaatimuksestaan lopullisesti. Luopuminen voi aiheuttaa oikeudenkäyntikuluja kantajalle. Korvattavia oikeudenkäyntikuluja ovat esimerkiksi oikeudenkäynnin valmistelusta ja asian ajamisesta tuomioistuimessa aiheutuvat kulut. Myös asiamiehen ja avustajan palkkiot sekä oikeudenkäyntiin liittyvät välittömät menetykset tulevat korvattavaksi.

Kanteen peruuttaminen ja kanteesta luopuminen on syytä erottaa toisistaan. Kanteesta luopuminen merkitsee kantajan luopumista lopullisesti vaatimuksistaan, eikä kantaja voi enää nostaa kannetta samasta asiasta. Tämän seurauksena tuomioistuin hylkää kanteen tuomiolla asiassa, jossa sovinto on sallittu. Asiassa, jossa sovinto ei ole sallittu, tuomioistuin ei hylkää kannetta vaan asia jää sillensä.

Kantajalla on mahdollisuus peruuttaa kanteensa, jos vastaaja ei ole ehtinyt vastata kanteeseen. Jos kantaja kuitenkin peruuttaa kanteensa vasta vastaajan annettua vastauksensa, vastaajan vaatimuksesta asia on ratkaistava asiassa, jossa sovinto on sallittu. Kannetta ei voi perua enää silloin, kun tuomioistuin on antanut ratkaisunsa. Toisaalta kantajalla on tietyin edellytyksin mahdollista peruuttaa kanteensa muutoksenhakutuomioistuimessa.

Jos käsittely jätetään kesken kantajan peruuttaessa kanteensa, hänen on korvattava vastapuolen oikeudenkäyntikulut, ellei erityisestä syystä määrätä toisin. Oikeudenkäyntikulut eivät tule myöskään silloin kantajan maksettavaksi, jos vastaaja ilmottaa ettei hänellä ole asiasta vaatimuksia.

Jos kantajan velvoittaminen oikeudenkäyntikuluihin on kokonaisuutta arvioiden ilmeisen kohtuutonta, tuomioistuimella on mahdollisuus alentaa oikeudenkäyntikulujen määrää. Kantajia ollessa useita oikeudenkäyntikulut tulevat lähtökohtaisesti yhteisvastuullisesti korvattavaksi.

Kanteen merkitys on tärkeä, sillä se määrittelee oikeudenkäynnin kohteen. Tuomioistuin ei voi tuomita muuta tai määrällisesti enempää, kuin mitä kantaja on vaatinut tai vastaaja on myöntänyt, ja harvoin vastaaja myöntää enempää kuin on vaadittu. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]