Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulut hakemusasiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käräjäoikeuden käsittelemissä hakemusasioissa kyseessä on yleensä jonkin tietyn tapahtuman rekisteröinti. Hakemusasioita ovat esimerkiksi avioero, edunvalvojan määrääminen, yrityssaneeraus, konkurssi sekä lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevat asiat.

Kun hakemusasia on riidaton, se ratkaistaan lähtökohtaisesti käräjäoikeuden kansliakäsittelyssä. Mikäli hakija on asian ainoa osallinen, asia käsitellään kirjallisesti kansliassa. Näin toimitaan myös silloin, kun asiassa on muitakin osallisia, mutta kukaan heistä ei vastusta hakemusta tai vaikka vastustaakin, mutta asia on kuitenkin täysin selvä.

Riidattomissa hakemusasioissa hakijan maksettavaksi tulee käräjäoikeuden määräämä käsittelymaksu. Mikäli hakemusasia on riitainen tai käsittelyn aikana muuttuu sellaiseksi, asia käsitellään käräjäoikeuden istunnossa joko valmisteluistunnossa tai pääkäsittelyssä. Esimerkiksi silloin, kun kyse on riitaisesta avioerosta tai lapsen tapaamisoikeutta koskevasta asiasta, käsittely suoritetaan riita-asian käsittelyjärjestyksessä.

Lähtökohtana hakemusasioiden oikeudenkäyntikuluissa on, että jokainen vastaa oman etunsa valvomiseksi tehdyn hakemuksen kustannuksista sellaisissa asioissa, joissa ratkaisun voi antaa vain tuomioistuin. Laissa on kuitenkin säädetty mahdollisuus siihen, että asianosainen voi joutua korvaamaan vastapuolensa kulut. Tähän on kuitenkin oltava erityinen syy. Korvausvelvollisuus voi syntyä esimerkiksi silloin, kun asianosaisen toiminnasta on aiheutunut toiselle osapuolelle lisäkustannuksia tai jos osapuoli on aiheettomasti pitkittänyt oikeudenkäyntiprosessia. Kuitenkaan se, että asian toinen osapuoli vastustaa hakemusta, ei lähtökohtaisesti synnytä vastuuta toisen oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Mikäli osapuoli määrätään korvaamaan vastapuolensa oikeudenkäyntikulut, korvausvelvollisuus voi koskea toisen osapuolen kaikkia oikeudenkäyntikuluja tai vain osaa niistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]