Minilex - Lakipuhelin

Yrittäjän velvollisuudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ongelmien välttämiseksi yrittäjän tulee ennen yritystoiminnan aloittamista ottaa selkoa velvollisuuksistaan.

Yritystoimintaa aloittaessa yrittäjän ensimmäinen velvollisuus on selvittää, tarvitaanko kyseiselle toiminnalle lupa tai täytyykö sen aloittamisesta toimittaa ilmoitus viranomaisille. Joka tapauksessa yritystoiminnan aloittamisesta on tehtävä ilmoitus ainakin Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin.

Oleellinen yrittäjän velvollisuus on myös huolehtia lakisääteisistä vakuutuksista. Jos yrittäjä on 18-67-vuotias ja saa yritystoiminnastaan työtuloa vähintään 7 557,18 euroa vuodessa on yrittäjäeläkevakuutus (YEL-vakuutus) pakollinen. Lisäksi, jos yrityksellä on työntekijöitä, on yrittäjän huolehdittava heidän eläke-, työttömyysturva- ja sosiaaliturvamaksuistaan. Lisäksi työntekijöille on otettava eläkevakuutus (TyEL-vakuutus) ja tapaturmavakuutus, johon sisältyvät ryhmähenkivakuutus ja työttömyysvakuutus. Joillakin toimialoilla on lisäksi muita pakollisia vakuutuksia.

Työntekijöiden osalta tulee myös huomata, että yrittäjä on vastuussa työntekijöidensä perehdyttämisestä työpaikan olosuhteisiin ja oikeisiin työmenetelmiin. Lisäksi työnantajan tulee huolehtia työntekijöidensä turvallisuudesta ja terveydestä työssä ja hänen onkin laadittava työsuojelun toimintaohjelma, josta kyseiseen työhön ja työpaikkaan liittyvät riskit turvallisuudelle ja terveydelle sekä se, miten näitä riskejä työpaikalla vältetään ilmenevät.

Yrittäjällä on Suomessa myös aina kirjanpitovelvollisuus.

Oleellinen yrittäjän velvollisuus on myös verotuksesta huolehtiminen. Yritysmuoto vaikuttaa siihen, miten yritystä verotetaan, mutta veroa maksetaan kuitenkin siitä tulosta, joka yrittäjälle tai yritykselle jää kun yritystoiminnan kulut on vähennetty myynnistä. Sellaisten yrittäjien, jotka Suomessa myyvät tavaroita tai palveluita on myös maksettava arvonlisäveroa, joka ei kuitenkaan lankea maksettavaksi, jos myynnistä saatava tulo on vuodessa alle 10 000 euroa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa