Minilex - Lakipuhelin

Elinkeinonharjoittaja ja vaaranvastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaaranvastuulla tarkoitetaan sitä, kumpi kaupan osapuolista on vastaa tavaran vahingoittumisesta tai tuhoutumisesta osapuolista riippumattomista syistä, kuten tapaturmasta johtuen. Pääsääntöisesti kuluttajankaupassa myyjällä eli elinkeinonharjoittajalla on vaaranvastuu, kunnes tavara on luovutettu ostajalle. Myyjä on vastuussa siitä, että tavara tuhoutuu, katoaa, huonontuu tai vähenee ostajasta riippumattomasta syystä ennen sen luovutusta. Vaaranvastuun ollessa myyjällä hän vastaa ostajalle luovutuksen viivästyksestä ja tavaran virheellisyydestä. Luovutuksen jälkeen vaaranvastuu siirtyy ostajalle.  

Jos virheellinen tavara on palautettu myyjälle tarkastusta tai virheen oikaisua varten, vaaranvastuu tavarasta on myyjällä, kunnes tavara luovutetaan takaisin ostajalle.

Vaaranvastuun siirtymisen kannalta on siis lähtökohtaisesti ratkaisevaa tavaran luovutuksen ajankohta. Tavara katsotaan luovutetuksi, kun ostaja on saanut tavaran hallintaansa. Jos myyjän on asennettava tai kokoonpantava tavara ostajan luona, tavara katsotaan kuitenkin luovutetuksi vasta, kun myyjä on täyttänyt mainitun velvollisuutensa. Jos ostaja on antanut kuljetuksen myyjän ehdottaman rahdinkuljettajan tehtäväksi, tavara katsotaan luovutetuksi vasta, kun rahdinkuljettaja on luovuttanut tavaran ostajan hallintaan.

On kuitenkin muistettava, että ostajan viivästyksen takia vaaranvastuu pilaantuvasta tavarasta siirtyy ostajalle.  Jos ostaja ei ajoissa nouda tai vastaanota tavaraa, jota pidetään hänen saatavillaan, hänellä on vaaranvastuu siitä, että tavara huonontuu luontaisten ominaisuuksiensa vuoksi sen jälkeen, kun myyjä on ollut valmiina luovuttamaan tavaran. Myyjällä säilyy kuitenkin ostajan viivästyksestä huolimatta vaaranvastuu tavaran muunlaisen tuhoutumisen tai vahingoittumisen osalta.

Jos on sovittu avoimesta kaupasta ja tavara on luovutettu, vaaranvastuu tavarasta on ostajalla, kunnes tavara on palautettu myyjän hallintaan. Avokaupalla tarkoitetaan, että myyjä on myöntänyt ostajalle palautus- tai vaihto-oikeuden tuotteeseen.

 Jos vaaranvastuu on ostajalla ja tavara tuhoutuu, katoaa, huonontuu tai vähenee myyjästä riippumattomasta syystä, ostajan on siis tästä huolimatta maksettava täysi kauppahinta.

Ota yhteyttä Minilexin lakimiehiin, jos haluat tietää lisää elinkeinonharjoittajan vaaranvastuusta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]