Minilex - Lakipuhelin

Elinkeinonharjoittaja ja tiedonantovelvollisuus


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kuluttajansuojalaki säätää elinkeinoharjoittajalle useammassakin tilanteessa tiedonantovelvollisuuden esimerkiksi myytäessä kulutushyödykettä tai kuluttajapalvelusta. Tällä suojataan kuluttajaa heikompana osapuolena.

Kuluttajansuojalaki säätää kulutushyödykkeen kohdalta tarkasti elinkeinoharjoittajan tiedonantovelvollisuudesta. Sen mukaan elinkeinoharjoittajan tarjotessa yksilöityä kulutushyödykettä tietyllä hinnalla, tulee markkinoinnista käydä ilmi esimerkiksi kulutushyödykkeen pääominaisuudet, kokonaishinta veroineen tai hinnan määräytymisen perusteet sekä mahdollinen oikeus peruuttaa tai irtisanoa sopimus.

Elinkeinoharjoittajan tarjotessa rahoituspalveluita tai etämyyntinä rahoitusvälineitä, tulee elinkeinoharjoittajan antaa lisäksi tietoja elinkeinoharjoittajasta, kuten elinkeinoharjoittajan nimi ja toimiala, pääominaisuudet rahoituspalvelusta sekä oikeussuojakeinoista. Kuluttajansuojalaista löytyy pitkä lista, mitä elinkeinoharjoittajan tulee antaa ennakolta tiedoksi esimerkiksi rahoituspalveluita tarjotessa. Tiedot on annettava selkeästi, ymmärrettävästi ja niistä tulee käydä ilmi kaupallinen tarkoitus.

Kuluttajansuojalaki asettaa myös erilaisia tiedonantovelvollisuuksia kuluttajaluottojen osalta. Lain mukaan elinkeinoharjoittajan tulee ilmoittaa kuluttajalle, mikäli luottosopimuksen mukaiset luotonantajat oikeudet taikka itse luottosopimus siirretään kolmannelle. Kaikissa tilanteissa ei kuitenkaan tätä velvollisuutta ole. Elinkeinoharjoittajalle on lisäksi säädetty tiedonantovelvollisuus käyttelytiliin liittyvistä asioista luottosopimuksen voimassaoloaikana. Sen mukaan elinkeinoharjoittajan eli luotonantajan on säännöllisesti tiliotteen avulla annettava kuluttajalle tietoja käyttelytiliin liittyvän luoton käytöstä, kuten ajanjakso, jolta ajalta tiliote on annettu sekä tilitapahtumat päivämäärineen sekä uusi saldo. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa