Minilex - Lakipuhelin

Elinkeinonharjoittaja ja markkinointiarpajaiset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Elinkeinonharjoittajan on noudatettava markkinointiarpajaisia järjestäessään kuluttajansuojalainsäädännön asettamia velvoitteita. Jos elinkeinonharjoittaja käyttää hyödykkeidensä markkinoinnissa arpajaisia, niihin osallistumisen ehtojen on oltava selkeitä ja ymmärrettäviä sekä helposti kuluttajien saatavilla. Tiedot markkinointiarpajaisten järjestäjästä, kestosta, arvonnan ajankohdasta ja palkinnon luovuttamisesta on annettava markkinointimateriaalissa. Elinkeinonharjoittajan on annettava kuluttajalle tiedoksi osallistumisehdot sekä vastikkeettomissa että sellaisissa markkinointiarpajaisissa, joihin osallistuminen edellyttää tietyn hyödykkeen ostamista.

Markkinointiarpajaisten järjestämisessä elinkeinonharjoittajan on toimittava hyvän tavan mukaisesti ja pidättäydyttävä kuluttajan kannalta sopimattomasta, harhaanjohtavasta ja aggressiivisesta menettelystä. Sopimattomalla menettelyllä vaikutetaan epäasiallisesti kuluttajan taloudelliseen päätöksentekoon.  Markkinointiarpajaisten liian hallitseva asema tuotteen markkinoinnissa on omiaan heikentämään kuluttajan kykyä tehdä perusteltu ostopäätös. Kuluttaja saattaa tällöin päätyä tekemään täysin toisenlaisen ostopäätöksen kuin hän tekisi silloin, jos arpajaisia ei järjestettäisi ollenkaan. Jos arpajaiset kokonaisarvioinnin perusteella nousevat markkinoinnissa keskeisempään asemaan kuin itse tarjottava kulutushyödyke, on elinkeinonharjoittajan menettely kuluttajan kannalta sopimatonta ja yleisesti hyväksytyn menettelytavan vastaista. Erityisen tiukasti arvioidaan lapsille suunnattujen kulutushyödykkeiden markkinoinnin yhteydessä järjestettyjä arpajaisia, sillä lasten kyky arvioida todellisia voiton mahdollisuuksia on rajoittuneempi kuin aikuisilla.

Kuluttajan kannalta harhaanjohtavana pidetään elinkeinonharjoittajan perätöntä väitettä markkinointiarpajaisista tai palkinnosta. Elinkeinonharjoittaja syyllistyy kuluttajan kannalta aggressiiviseen menettelyyn ja toimii kuluttajansuojalain vastaisesti, jos hän antaa väärän vaikutelman siitä, että kuluttaja on voittanut tai voittaa jotain, vaikka palkintoa tai etua ei ole taikka sen saaminen edellyttää kuluttajalta rahasuoritusta. Edellä mainitut menettelyt ovat aina kiellettyjä. Oikeuskäytännössä hyvän tavan vastaisena ja epäeettisenä on pidetty markkinointia, jossa palkintona arvottiin silmäleikkaus. Elinkeinonharjoittajaa voidaan kieltää järjestämästä markkinoinnissaan kuluttajan kannalta haitallisia markkinointiarpajaisia.

Minilexin lakimiehet auttavat mielellään markkinointiarpajaisten sallittavuuteen liittyvissä kysymyksissä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]