Minilex - Lakipuhelin

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja kotitalousvähennys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kotitalousvähennyksen ideana on, että verovelvollinen voi vähentää osittain veroista kotona teettämänsä työn kustannuksia kotitalousvähennyksenä. Kotitalousvähennys koskee pääosin myös yksityistä elinkeinonharjoittajaa tietyin poikkeuksin. Kotitalousvähennys ei ole kotitalouskohtainen, vaan verovelvolliskohtainen. Näin ollen esimerkiksi molemmat puolisot voivat tehdä vähennyksen, jos heillä on riittävästi vähennyskelpoisia menoja. Samoja menoja ei kuitenkaan saa vähentää useampaan kertaan.

Kotitalousvähennys on sallittu vain luonnollisille henkilöille, ei siis yhtiöille. Elinkeinonharjoittajan oikeutta tehdä kotitalousvähennystä on verolainsäädännössä rajoitettu. Elinkeinonharjoittaja ei ole oikeutettu tekemään kotitalousvähennystä elinkeinotoimintaan liittyvästä työstä eikä elinkeinotoimintaan liittyvän rakennuksen korjaamisesta.

Vähennystä ei voi saada omasta työstä. Vähennystä ei myöskään myönnetä työstä, jonka on tehnyt verovelvollisen puoliso, avopuoliso tai kotona asuva lapsi. Tähän rinnastuu myös työ, joka on ostettu verovelvollisen tai hänen kanssa samassa taloudessa asuvan omistamalta yritykseltä ja työn suorittaa verovelvollinen itse tai hänen kanssa samassa taloudessa asuva henkilö.

Samassa taloudessa asuminen ei välttämättä tarkoita samaa kuin samassa asunnossa asuminen. Voidaan ajatella tilanne, jossa hoivapalveluita tarvitseva henkilö vuokraa osan asunnostaan esimerkiksi kodinhoitajalle. Tällöin kodinhoitajaa ei kuitenkaan pidettäisi samassa taloudessa asuvana, vaikka hän asuisi samassa asunnossa.

Kotitalousvähennyksen saamisen edellytyksenä on, että vähennykseen oikeuttava työsuoritus tehdään verovelvollisen asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa. Myös verovelvollisen puolison tai edesmenneen puolison vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehty työ oikeuttaa vähennyksen saamiseen. Sen sijaan verovelvollisen lapsen asunnossa tehty työ ei oikeuta vähennykseen, ellei verovelvollinen myös itse asu tässä asunnossa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa