Minilex - Lakipuhelin

Yksityinen elinkeinonharjoittaja vai toiminimi?

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on yritysmuotona melko vaivaton. Kun puhutaan yksityisestä elinkeinonharjoittajasta, käytetään yleiskielessä yleensä vain sanaa toiminimi, vaikkakin lainsäädännössä toiminimellä viitataan ainoastaan yrityksen nimeen.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja hänen harjoittamansa elinkeinotoiminta, eli siis käytännössä yritys ja yrittäjä, eivät olet toisistaan erillisiä oikeushenkilöitä, vaan nämä ovat juridisesti sama asia. Elinkeinonharjoittaja vastaa siis yksin toiminnan pyörittämisestä eikä mukaan ole mahdollista ottaa muita yhtiökumppaneita. Toiminimi rekisteröidään siis aina vain yhden henkilön nimiin. Tästä huolimatta voidaan liiketoimintaa kuitenkin harjoittaa yhdessä puolison kanssa.

Toiminimi

Yksityisestä elinkeinonharjoittajasta käytetään siis usein puhekielessä nimitystä toiminimi. Käsitteellisesti ne ovat kuitenkin hiukan eri asioita. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi rekisteröidä toiminimen tekemällä perustamisilmoituksen kaupparekisteriin. Perustamisilmoituksen tekemällä elinkeinonharjoittajasta tulee toiminimi.

Toiminimen rekisteröiminen

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Toiminimen rekisteröiminen on yksityiselle elinkeinonharjoittajalle pakollista neljässä tilanteessa:

  • Ensinnäkin rekisteröiminen on pakollista silloin kun elinkeinonharjoittaja harjoittaa luvanvaraista elinkeinoa.
  • Toiseksi elinkeinonharjoittajan on rekisteröitävä toiminimi silloin kun hänellä on elinkeinotoiminnan harjoittamista varten pysyvä toimipaikka, eli omasta asunnosta erillinen liiketila.
  • Kolmanneksi toiminimi pitää rekisteröidä silloin kun elinkeinonharjoittajalla on töissä muita henkilöitä kuin oma aviopuoliso tai alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi.
  • Neljänneksi toiminimen rekisteröimistä edellytetään silloin kun elinkeinonharjoittaja haluaa suojata valitsemansa toiminimen siten, etteivät muut voi sitä enää käyttää.

Muissa tilanteissa elinkeinonharjoittajalta ei edellytetä toiminimen rekisteröimistä liiketoiminnan aloittamiseksi. Toiminimi rekisteröidään tekemällä perustamisilmoitus kaupparekisteriin. Tämä ilmoitus voidaan tehdä joko paperisena tai sähköisenä.

Ilmoituksen tekeminen kaupparekisteriin suojaa siis valitun yrityksen nimen. Perustamisilmoituksen tekemisen jälkeen kaupparekisterissä tutkitaan, kelpaako toiminimi rekisteröitäväksi. Nimi siis tutkitaan kaupparekisterissä, ja elinkeinonharjoittaja saa tiedon jos nimi hyväksytään. Näin ollen kannattaa huolella valita nimi, ja nimen varsinaista käyttöönottoa suositellaan lykättäväksi siihen, kun nimi on hyväksytty. Näin vältytään esimerkiksi sellaiselta tilanteelta, jossa kaikki markkinointimateriaali on tehty sellaisen nimen kanssa jota ei kaupparekisterissä ole hyväksytty.

Rekisteröitäessä kaupparekisteriin merkitään myös yrityksen toimiala, joka tulee ilmoittaa rekisteröimisen perustamisilmoituksessa. Toimiala voi olla esimerkiksi hammaslääkäripalvelut tai parturi ja kampaamotoiminta.

Jos yksityinen elinkeinonharjoittaja yritysmuotona kiinnostaa, tai jos toiminimen rekisteröiminen mietityttää, kannattaa lisätietoja kysyä lakimieheltä. Lakipuhelin vastaa mielellään tiedusteluihin aiheesta. 

Vinkit

- Toiminimi rekisteröidään vain yhden luonnollisen henkilön nimiin.

Varoitukset

- Jos toiminimeä ei rekisteröidä, ei sitä myöskään suojata, jolloin kuka tahansa voi käyttää valittua nimeä. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa