Minilex - Lakipuhelin

Yksityinen elinkeinonharjoittaja


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on henkilö, joka harjoittaa Suomessa elinkeinotoimintaa itsenäisesti omaan lukuunsa, omissa nimissään. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen on yksinkertaisin muoto harjoittaa elinkeinotoimintaa Suomessa. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana voi toimia kuka tahansa luonnollinen henkilö, jolla on asuinpaikka Euroopan talousalueella.

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen on hallinnollisesti kevyt muoto harjoittaa elinkeinotoimintaa, ja soveltuu monelle sellaiselle yrittäjälle, joka ei käytä elinkeinotoiminnassaan muiden henkilöiden työpanosta kuin omaansa. Toisaalta, yksityisellä elinkeinonharjoittajalla on halutessaan mahdollisuus palkata käyttöönsä ulkopuolista työvoimaa.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan on tehtävä toiminnastaan perusilmoitus kaupparekisteriin, mikäli elinkeinonharjoittaja harjoittaa ilmoituksenvaraista taikka luvanvaraista elinkeinoa. Myös sellainen vastaava elinkeinonharjoittaja, jolla ei ole ilmoitusvelvollisuutta kaupparekisteriin katsotaan yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi, ja tähän sovelletaan samoja oikeudellisia periaatteita kuin ilmoitusvelvolliseen yksityiseen elinkeinonharjoittajaan. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on toiminnastaan kirjanpitovelvollinen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa