Minilex - Lakipuhelin

Yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisasiakirjat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityisen elinkeinonharjoittajan perustaminen ei vaadi perustamisasiakirjoja. Luvallisen elinkeinon harjoittaminen on sallittua ilman lupaa tai ilmoitusta. Yksityisen elinkeinonharjoittajan on kuitenkin kolmessa tapauksessa tehtävä perustamisilmoitus kaupparekisteriin ennen toiminnan aloittamista.

Milloin perustamisilmoitus on tehtävä?

Perustamisilmoitus on tehtävä, jos harjoitetaan luvanvaraista elinkeinotoimintaa, toimintaa harjoitetaan pysyvässä kodista erillisessä liiketilassa tai, jos töissä on muita henkilöitä kuin yksityisen elinkeinonharjoittajan aviopuoliso tai alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi. Perustamisilmoitus voidaan tehdä sähköisesti tai täyttämällä paperilomake Y3 sekä henkilötietolomake. Perustamisilmoituksesta peritään käsittelymaksu. Sähköinen ilmoitus maksaa 75 euroa ja paperinen ilmoitus 110 euroa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Verohallinnolle on kuitenkin aina toimitettava perusilmoitus, jos toiminnasta ollaan arvonlisäverovelvollisia. Verohallinnolle ilmoitetaan toiminnan aloittamisesta perustamisilmoituslomakkeella Y3. Samalla lomakkeella voi myös ilmoittautua kaupparekisteriin. Toiminnan voi kuitenkin aloittaa heti perustamisilmoituksen tehtyä, jollei toiminta ole luvanvaraista.

Mikäli et ole varma mitä asiakirjoja sinun tulee täyttää, kannattaa aina olla yhteydessä lakimieheen.

Vinkit

- Jos toiminta ei ole luvanvaraista, voidaan toiminta aloittaa heti kun perustamisilmoitus on tehty. 

Varoitukset

- Paperilomakkeella tehty perustamisilmoitus maksaa enemmän kuin sähköinen perustamisilmoitus, ja paperisen ilmoituksen käsittelyaika on pidempi.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa