» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei voi maksaa itselleen palkkaa samalla tavalla kuin esimerkiksi osakeyhtiömuodossa toimittaessa. Hän ei voi maksaa palkkaa myöskään puolisolleen tai enintään 14 vuotta täyttäneelle lapselleen. Sama koskee myös muita palkanluonteisia eriä, kuten luontoisetuja, kilometrikorvauksia sekä päivärahoja.
Sen sijaan yksityinen elinkeinonharjoittaja voi nostaa yrityksestään rahaa yksityisottoina. Yksityisen elinkeinonharjoittajan elinkeinotoiminnan tulos verotetaan kokonaisuudessaan elinkeinonharjoittajan tulona. Tällöin yksityisotoista ei enää erikseen tarvitse maksaa veroja, sillä koko tulos on jo kertaalleen verotettu yrittäjän tulona. Yksityisottoja ei kirjata elinkeinotoiminnan kuluiksi. Niiden määrä tulee ilmoittaa veroilmoituksessa.
» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »
Jos yksityisottoja on tehty enemmän kuin elinkeinotoiminnan tulosta on kertynyt, voi yrityksen oma pääoma tulla negatiiviseksi. Tällöin osa elinkeinotoiminnan lainoista katsotaan otetun yksityisottojen rahoittamista varten. Näiden lainojen korot eivät ole vähennyskelpoisia verotuksessa.
Sen sijaan ulkopuoliselle työntekijälle elinkeinonharjoittaja voi maksaa normaalisti palkkaa. Tämä palkka kirjataan elinkeinonharjoittajan kuluksi. Palkka verotetaan työntekijän tulona samalla tavalla kuin muissakin yritysmuodoissa toimittaessa.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa