Minilex - Lakipuhelin

Voiko yksityinen elinkeinonharjoittaja maksaa itselleen palkkaa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei voi maksaa itselleen palkkaa samalla tavalla kuin esimerkiksi osakeyhtiömuodossa toimittaessa. Hän ei voi maksaa palkkaa myöskään puolisolleen tai enintään 14 vuotta täyttäneelle lapselleen. Sama koskee myös muita palkanluonteisia eriä, kuten luontoisetuja, kilometrikorvauksia sekä päivärahoja.

Sen sijaan yksityinen elinkeinonharjoittaja voi nostaa yrityksestään rahaa yksityisottoina. Yksityisen elinkeinonharjoittajan elinkeinotoiminnan tulos verotetaan kokonaisuudessaan elinkeinonharjoittajan tulona. Tällöin yksityisotoista ei enää erikseen tarvitse maksaa veroja, sillä koko tulos on jo kertaalleen verotettu yrittäjän tulona. Yksityisottoja ei kirjata elinkeinotoiminnan kuluiksi. Niiden määrä tulee ilmoittaa veroilmoituksessa.

Jos yksityisottoja on tehty enemmän kuin elinkeinotoiminnan tulosta on kertynyt, voi yrityksen oma pääoma tulla negatiiviseksi. Tällöin osa elinkeinotoiminnan lainoista katsotaan otetun yksityisottojen rahoittamista varten. Näiden lainojen korot eivät ole vähennyskelpoisia verotuksessa.

Sen sijaan ulkopuoliselle työntekijälle elinkeinonharjoittaja voi maksaa normaalisti palkkaa. Tämä palkka kirjataan elinkeinonharjoittajan kuluksi. Palkka verotetaan työntekijän tulona samalla tavalla kuin muissakin yritysmuodoissa toimittaessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]