Minilex - Lakipuhelin

Yksityisen elinkeinonharjoittajan tulovero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityisen elinkeinonharjoittajan verotuksessa lähtökohtana on, että elinkeinonharjoittaja ei ole yrittäjästä erillinen verovelvollinen. Näin ollen elinkeinonharjoittajan koko elinkeinotoiminnan voitto on yrittäjän verotettavaa tuloa, ja se verotetaan yrittäjällä.

Elinkeinotoiminnan tulos lasketaan elinkeinoverolain mukaisesti siten, että elinkeinotoiminnan tuotoista vähennetään elinkeinotoiminnan harjoittamisesta aiheutuneet kulut. Kun tuloksesta vähennetään vielä aikaisempien vuosien vähentämättömät tappiot, saadaan elinkeinonharjoittajan yritystulo. Tästä jaettavasta yritystulosta tehdään lisäksi vielä 5 prosentin yrittäjävähennys. Yritystulo näiden laskelmien jälkeen jaetaan elinkeinonharjoittajan ansio- ja pääomatuloksi.

Yritystulo

Elinkeinonharjoittajan tuloksen laskemista varten elinkeinotoiminnan tuottamista tuloista vähennetään elinkeinotoiminnan aiheuttamat kulut. Näin saadaan yritystulo, joka jaetaan elinkeinonharjoittajalle ansiotuloksi ja pääomatuloksi.

Pääomatulo

Pääsääntö on, että pääomatuloa on osuus joka vastaa 20 prosentin tuottoa yhtiön edellisen vuoden nettovarallisuudelle. Loppuosuus on ansiotuloa. Nettovarallisuudella tarkoitetaan sitä varallisuutta, mikä jää jäljelle, kun elinkeinotoiminnan varoista vähennetään velat. Varoja ovat muun muassa omistetut rakennukset ja varasto. Myös 30 prosenttia elinkeinotoiminnassa maksetuista palkoista lisätään nettovarallisuuteen. Verohallinto tekee tämän lisäyksen. Käytännössä pääomatulo-osuus on sitä suurempi, mitä varakkaampi yritys on.

Elinkeinonharjoittaja voi kuitenkin valita, että pääomatulo-osuus on myös 10 prosenttia tai nolla prosenttia, jolloin koko elinkeinotoiminnan tulos verotetaan erittäjän ansiotulona. Vaatimus on esitettävä veroilmoituksessa ennen verotuksen päättymistä.

Pääomatulona verotettava osuus verotetaan pääomatuloverokannan mukaan. Pääomatuloverokanta on 30 prosenttia. Mikäli pääomatulojen määrä vuodessa ylittää 30 000 euroa, tulee ylimenevästä osuudesta maksaa veroa 34 prosentin verokannan mukaan. Ansiotulona verotettava osuus verotetaan normaalisti progressiivisen veroasteikon mukaan.

Puolisot harjoittavat toimintaa yhdessä

Mikäli puolisot harjoittavat elinkeinotoimintaa yhdessä, jaettavan yritystulon pääomatulo- ja ansiotulo-osuudet jaetaan puolisoiden kesken heidän työpanoksensa suhteessa. Jollei muuta osoiteta, jaetaan pääomatulo puoliksi. Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei voi maksaa itselleen, puolisolleen tai alle 14-vuotiaalle lapselleen verotuksessa vähennyskelpoista palkkaa.

Jos yksityisen elinkeinonharjoittajan verotuksesta herää kysymyksiä, tai jos mietityttää mitkä vaihtoehdot soveltuvat parhaiten tilanteeseesi, kannattaa olla yhteydessä lakipuhelimeen jossa asiantuntijat auttavat mielellään. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lähtökohtana yksityisen elinkeinonharjoittajan verotuksessa on elinkeinotoiminnan tuloksen laskeminen.

Varoitukset

- Jos puolisot harjoittavat elinkeinotoimintaa yhdessä, jaetaan pääomatulo puoliksi jollei muuta osoiteta. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]