- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Yksityinen elinkeinonharjoittaja yritysmuotona on helppo tapa harjoittaa elinkeinoa. Se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen yritysmuoto, jos tarkoituksena on kasvaa suureksi yritykseksi. Lisäksi yhtiökumppanien mukaan tuleminen on mahdotonta yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Jos jo perustamisvaiheessa yritys tarvitsee paljon pääomaa, ei yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen ole paras yritysmuoto, jolloin muita yritysmuotoja on syytä tarkastella.
Koska yksityinen elinkeinonharjoittaja ei ole oikeushenkilö vaan yksityishenkilö, ei yksityisen elinkeinonharjoittajan elinkeinotoimintaa ole mahdollista muuttaa suoraan yritykseksi. Yksityisen elinkeinotoiminnan yhtiöittäminen ei ole lakisääteinen menettely. Varsinainen yritysmuodon muuttaminen sellaisenaan ei siten ole mahdollista.
Yksityisen elinkeinon harjoittamisen seurauksena syntyneet sitoumuksetkaan eivät myöskään suoraan lain nojalla voi siirtyä yhtiölle.
Yksityisen elinkeinonharjoittajan on kuitenkin mahdollista muuttaa toimintamuotoa siten, että elinkeinotoiminta siirretään perustettavaan tai jo olemassa olevaan yhtiöön. Tässä toimessa ei ole kyse varsinaisesta yhtiömuodon muuttamisesta, vaan siitä, että toimintaa harjoitetaan jatkossa sen yhtiön nimissä, johon toiminta liitettiin.
Eri yritysmuodot
Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli niin sanottu toiminimi voi muuttaa yritysmuotonsa avoimeksi yhtiöksi, kommandiittiyhtiöksi sekä osakeyhtiöksi. Esimerkiksi muutettaessa toiminimi avoimeksi yhtiöksi, on avoimeen yhtiöön saatava myös uusi yhtiömies. Tämä johtuu siitä, että avoimen yhtiön perustaminen edellyttää vähintään kahta yhtiömiestä. Jos taas halutaan muuttaa toiminimi kommandiittiyhtiöksi, on mukaan saatava uusi yhtiömies ja alkuperäisen ammatinharjoittajan on oltava vastuunalainen yhtiömies.
Koska yksityinen elinkeinonharjoittaja ei voi harjoittaa elinkeinotoimintaa kenenkään muun henkilön kanssa muuttuu elinkeinotoiminta avoimeksi yhtiöksi, jos elinkeinotoiminnan harjoittamiseen otetaan ulkopuolinen henkilö. Jos yksityinen elinkeinonharjoittaja tekee sopimuksen toisen henkilön kanssa elinkeinotoiminnan jatkamisesta, tai jos kaksi tai useampi yksityistä elinkeinonharjoittajaa päättää elinkeinotoimintojensa yhdistämisestä, muuttuu elinkeinotoiminta avoimeksi yhtiöksi. Vastaavasti, jos joku joka liittyy liiketoimintaan, tulee mukaan äänettömänä yhtiömiehenä, muuttuu elinkeinotoiminta kommandiittiyhtiöksi.
Yksityisen elinkeinonharjoittajan muuttuminen osakeyhtiöksi
Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi myös muuttua osakeyhtiöksi. Tällöin elinkeinonharjoittajan täytyy perustaa osakeyhtiö, jossa liiketoimintaa jatketaan, sillä liiketoimintaa ei voida suoraa jatkaa osakeyhtiönä. Jos yksityinen elinkeinonharjoittaja ei jatka yksityisenä elinkeinonharjoittajana, täytyy tästä tehdä lopettamisilmoitus. Lopettamisilmoitus täytyy lisäksi tehdä, jos toimintaa halutaan yritysmuodon muutoksen jälkeen jatkaa samalla toiminimellä. Lopettamisilmoituksen johdosta nimi vapautuu uuden yrityksen käyttöön.
Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei siis voi jatkaa toimintaansa suoraan osakeyhtiönä, sillä osakeyhtiö on erillinen oikeushenkilö, kun taas yksityinen elinkeinonharjoittaja on yksityishenkilö. Kun puhutaan yksityisen elinkeinonharjoittajan toimintamuodon muuttumisesta esimerkiksi osakeyhtiöksi, on siis käytännössä kyse uuden yhtiön perustamisesta, jolloin toiminimen liiketoiminta siirretään esimerkiksi osakeyhtiöön tai osuuskuntaan.
Verotus
Yritysmuodon muutos vaikuttaa yhtiön verotukseen. Tärkeä edellytys sille, ettei veroseuraamuksia aiheudu, on etteivät omistussuhteet yrityksessä olennaisesti muutu. Jotta veroseuraamuksia ei syntyisi, edellytetään siis, että yritystä voidaan toimintamuodon muutoksesta huolimatta edelleen pitää samana yrityksenä.
Jos esimerkiksi yksityinen elinkeinoharjoittaja jatkaa toimintaansa osakeyhtiön muodossa pitää elinkeinotoiminnan identtisyys säilyä toimintamuodon muutoksesta huolimatta. Jos tämä identtisyys ei säily, katsotaan verotuksessa, että yksityisen elinkeinoharjoittajan toiminta on lopetettu. Tällöin katsotaan, että osakeyhtiö on erillinen verovelvollinen, jolloin osakeyhtiötä ja toimintaansa lopettamassa olevaa yksityistä elinkeinoharjoittajaa myös verotetaan erikseen.
Jos yrityksen toimintamuodon muutos kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen joka voi muun muassa auttaa yritysmuodon valitsemisessa. Asiantuntijat lakipuhelimessa auttavat mielellään.
- Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi muuttaa toimintamuotoansa siten, että elinkeinotoiminta siirretään perustettavaan tai jo olemassa olevaan yhtiöön.
- Jos omistussuhteet muuttuvat olennaisesti toimintamuodon muuttumisen johdosta voi tästä aiheutua veroseuraamuksia.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.