Minilex - Lakipuhelin

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja arvonlisäverovelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokainen, joka harjoittaa tavaroiden tai palveluiden myyntiä, on arvonlisäverovelvollinen. Arvonlisäverovelvollisuus ei riipu elinkeinotoiminnan harjoittamisen muodosta, joten myös yksityinen elinkeinonharjoittaja on arvonlisäverovelvollinen harjoittaessaan tavaroiden tai palveluiden myyntiä.

Arvonlisävelvollisuudesta on kuitenkin säädetty poikkeus vähäisen liiketoiminnan kohdalla. Vähäisenä liiketoimintana pidetään liiketoimintaa, jossa tilikauden liikevaihto on enintään 10 000 euroa, eikä elinkeinonharjoittaja ole omatoimisesti ilmoittautunut arvonlisäverovelvolliseksi. Tällaisesta liiketoiminnasta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Jos 10 000 euron raja ylittyy kesken tilikauden, joutuu elinkeinonharjoittaja maksamaan arvonlisäveroa myös 10 000 euroa alittavasta osuudesta tilikauden alusta lukien.

Elinkeinonharjoittaja voi hakeutua arvonlisävelvolliseksi, vaikka liikevaihto ei ylittäisikään 10 000 euron rajaa. Arvonlisäverovelvolliseksi voidaan merkitä vain sellainen yritys, joka harjoittaa liiketoimintaa. Hakemus arvonlisäverovelvolliseksi tehdään veroviranomaiselle. Vastaavasti, jos elinkeinonharjoittaja lopettaa toimintansa, hänen tulee tehdä hakemus veroviranomaiselle arvonlisäverovelvollisten rekisteristä poistamiseksi.

Arvonlisävero on kulutusvero, joka on tarkoitettu kuluttajan maksettavaksi. Tämän takia arvonlisävelvolliset elinkeinonharjoittajat saavat vähentää ostamiensa tuotteiden ja palveluiden arvonlisäveron. Myymistään tuotteista ja palveluista elinkeinonharjoittaja perii arvonlisäveron ja tilittää sen veroviranomaiselle. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa