Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulut hakemusasioissa


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Oikeudenkäyntikulut tarkoittavat asianosaisille oikeudenkäynnistä aiheutuvia erilaisia kustannuksia, kuten oikeudenkäyntimaksu, todistajan palkkio ja asianajopalkkio.  Hakemusasia taas tarkoittaa muita kuin rikos- ja riita-asioina käsiteltäviä asioita käräjäoikeudessa. Hakemusasioihin kuuluu hyvin erityyppisiä asioita, esimerkiksi avioeroa, lastenhuoltoa ja tapaamisoikeutta koskevia asioita, edunvalvojan määräämistä, konkurssia ja yksityishenkilön velkajärjestelyä.

Hakemusasiat ratkaistaan useimmiten käräjäoikeuden kansliassa ilman istuntokäsittelyä, kun kukaan ei vastusta hakemusta. Jos osapuolet ovat erimielisiä hakemusasiassa, ratkaistaan asia käräjäoikeuden istunnossa.

Oikeuskäytännössä on katsottu, että hakijan itsensä on lähtökohtaisesti vastattava sellaisen oman etunsa valvomiseksi tehdyn hakemuksen kustannuksista, jossa ratkaisun voi antaa vain tuomioistuin. Tällaisena hakemusasiana pidetään esimerkiksi avioeroasiaa, jossa kuultavalla puolisolla ei ole yleensä korvausvelvollisuutta hakijapuolison kuluista.

Se, joka vastustaa hakemusta, voi kuitenkin joutua korvaamaan hakijan kulut, jos vastustusväitteiden johdosta on aiheutunut lisäkustannuksia ja korvausvelvollisuuteen katsotaan olevan erityinen syy.

Mikäli hakemusasioihin liittyvät kysymykset askarruttavat, on suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa