Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulut avioerossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäyntikulut tarkoittavat asianosaisille oikeudenkäynnistä aiheutuvia erilaisia kustannuksia, kuten oikeudenkäyntimaksua, todistajan palkkiota ja asianajopalkkiota. Avioeroa koskevaa asiaa pidetään virallisvalvontaisena eli indispositiivisena asiana, koska sitä ei voida saada pätevästi sovittua pelkästään asianosaisten välisellä sopimuksella. Avioero onkin indispositiivinen hakemusasia.

Koska avioeroa koskeva asia on indispositiivinen eli siinä ei ole sallittu sovintoa, vastaavat asianosaiset itse oikeudenkäyntikuluistaan, jollei ole erityistä syytä velvoittaa asianosaista korvaamaan vastapuolensa oikeudenkäyntikulut osaksi tai kokonaan. Oikeuskäytännössä onkin katsottu, että hakijan itsensä on lähtökohtaisesti vastattava oman etunsa valvomiseksi tehdyn hakemuksen kustannuksista, jossa ratkaisun voi antaa vain tuomioistuin. Avioeroasiassa normaalisti kuultavalla puolisolla ei olekaan korvausvelvollisuutta hakijapuolison kuluista. Kuultava puoliso voi kuitenkin joutua vastuuseen hakijalle väitteidensä johdosta aiheutuneista lisäkustannuksista, jos tuomioistuin katsoo korvausvelvollisuuteen olevan erityisen syyn.

Mikäli sinua jäi askarruttamaan jokin asia liittyen esimerkiksi oikeudenkäyntikuluihin, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa