Minilex - Lakipuhelin

Lapsikaappaus ja palauttamisen este - KKO:1996:151

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Lapsen palauttaminen

Ranskassa asuvan perheen äiti oli 6.6.1996 vienyt perheen lapset (s. 1993 ja 1994) ilman isän lupaa Suomeen. Isä pyysi hovioikeutta määräämään lapset palautettavaksi Ranskaan.

Äiti vetosi siihen, että hän epäili isän käyttäneen tytärtä seksuaalisesti hyväkseen. Suomessa hyväksikäyttöepäilyä oli tutkittu, ja tytär oli terapiahoidossa. Äidin mukaan epäilyt muodostivat lain tarkoittaman esteen lasten palauttamiselle. Lisäksi terapian keskeyttämisestä olisi tyttärelle haittaa.

Hovioikeus katsoi Haagin sopimuksen nojalla, että lapset oli palautettava Ranskaan. Suomi ja Ranska ovat molemmat Haagan sopimuksen osapuolia. Sopimuksen tavoitteena on saada maasta toiseen luvattomasti viedyt lapset palautettua lähtömaahan mahdollisimman nopeasti. Palauttaminen voidaan estää vain, jos lapset ovat vaarassa lähtömaassa tai jos lapset itse vastustavat palauttamista ja heidän mielipiteensä on iän ja kehitystason perusteella otettava huomioon.

Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden päätöstä. Korkeimman oikeuden mukaan lapset eivät olisi Ranskassa Haagin sopimuksen tarkoittamassa vaarassa, koska heidän äitinsä olisi heidän mukanaan ja pystyisi järjestämään lasten asumisen lasten edun mukaisesti. Hyväksikäyttöepäilyihin ja lasten huoltoon liittyvät oikeudenkäynnit tulee käydä Ranskassa, joka on perheen asuinmaa. Ratkaisu on perusteltu nimenomaan Haagin sopimuksen tarkoituksen ja tavoitteiden mukaisesti. Ranskassa on epäilemättä yhtäläiset mahdollisuudet saattaa viranomaisten tutkittavaksi hyväksikäyttöepäilyt ja saada huoltoratkaisu tuomioistuimelta. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]