Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeusmääräys testamentissa ja osituksen sovittelu puolison ylivelkaisuuden perusteella - KKO:2008:40

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Avioliitto
    Omaisuuden ositus
    Osituksen sovittelu

A ja B olivat olleet avioliitossa vuodesta 1988 lähtien. Avioeroa oli haettu 14.2.2001. A oli perinyt omaisuutta vuonna 1981, joka testamentin määräyksen mukaan oli avio-oikeuden ulkopuolella, eikä B:llä ollut siten oikeutta perittyyn omaisuuteen. Perinnönjättäjä oli rajannut myös omaisuuden sijaan tulleen omaisuuden sekä omaisuudesta saatavan tuoton avio-oikeuden ulkopuolelle. A oli lainannut perintönä saamastaan omaisuudesta varoja X Ky:lle, jonka vastuunalainen yhtiömies B oli. X oli maksanut osan lainasta takaisin, kun se asetettiin konkurssiin 9.10.2001. A oli myynyt perintönä saamansa osakkeet ja tilalle oli tullut siten muuta varallisuutta. 
Pesänjakaja oli katsonut osituksessa, että A:n avio-oikeudesta vapaan omaisuuden arvo oli noin 100 000 euroa. B vaati kanteella avio-oikeutta kaikkeen A:n omaisuuteen. A puolestaan vastusti kannetta ja nosti oman kanteen, jossa vaadittiin osituksen sovittelua siten, että B ei saisi A:n omaisuutta avio-oikeuden nojalla. Käräjäoikeus hyväksyi pesänjakajan ratkaisun, hovioikeus sen sijaan päätyi määräämään, että kaikki A:n omaisuus oli avio-oikeuden alaista. Molemmat hylkäsivät osituksen sovitteluvaatimuksen. Korkein oikeus pohti ratkaisussaan, milloin testamentilla saadun omaisuuden sijaan tullut omaisuus on sekoittunut muihin varoihin siten, että testamenttimääräys ei enää ole merkityksellinen. Lisäksi pohdittiin toisen puolison ylivelkaisuuden merkitystä sovitteluperusteena osituksessa.

Korkein oikeus päätyi siihen, että testamentilla tullut omaisuus oli sekoittunut muuhun omaisuuteen siinä määrin, ettei A enää kyennyt yksilöimään tarkasti testamentilla saatua omaisuutta. Merkitystä oli myös sillä, että osa varoista oli lainattu puolison X Ky:lle. Siten siis pelkästään testamentilla määrätyn omaisuuden mukaisen arvon vähentäminen vapaaomaisuudeksi ei tule kysymykseen ja omaisuus oli avio-oikeuden alaista. Sovitteluperusteen korkein oikeus hyväksyi. Ratkaisusta seuraa ainakin jossain määrin tulkinta, jonka mukaan sovittelulla voidaan estää tasinkona luovutetun omaisuuden päätyminen puolison velkojille. Mielenkiintoisen ratkaisusta tekee sovitteluperusteen hyväksyminen, vaikka A olisi voinut hakea B:n määräämistä konkurssiin ja näin välttyä luovuttamasta omaisuuttaan ylivelkaiselle puolisolle. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]