Minilex - Lakipuhelin

Potilasvahinko: Potilasvakuutus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan jokaisella joka harjoittaa terveyden- tai sairaanhoitotoimintaa, tulee olla voimassa potilasvakuutus. Tästä vakuutuksesta korvataan Suomessa annetun terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä potilaalle aiheutunut henkilövahinko. Henkilövahingoilla tarkoitetaan erilaisia terveydentilalle aiheutuneita haittoja, kuten vammoja ja sairauksia. Vakuutuksesta ei siis korvata omaisuus -tai varallisuusvahinkoja, mutta nekin voivat tulla korvattaviksi yleisten vahingonkorvausoikeudellisten säännösten mukaisesti.

Lain tarkoittamalla terveyden- ja sairaanhoidolla ymmärretään sellaisia toimenpiteitä, jotka tehdään potilaan terveydentilan määrittämiseksi tai tämän terveyden palauttamiseksi tai ylläpitämiseksi. Myös lääkkeen toimittaminen kuuluu terveyden- ja sairaanhoidon piiriin silloin, kun siitä on lääkemääräys.

Jos terveyden- tai sairaanhoitotoimintaa harjoittava ei ole huolehtinut vakuutuksen ottamisesta, hän joutuu maksamaan korotettua vakuutusmaksua laiminlyöntinsä ajalta. Korotettu maksu voi olla enintään kymmenkertainen normaaliin maksuun nähden.

Potilasvakuutuksia voivat antaa vain sellaiset Suomessa toimivat vakuutusyhtiöt, jotka ovat Potilasvakuutuskeskuksen jäseniä. Koska terveyden- ja sairaanhoitotoiminnan harjoittajilla on vakuutuksenottovelvollisuus, vastaavasti on laissa säädetty vakuutuksenantovelvollisuus, jotta toiminta ei pysähtyisi vakuutuksen puuttumiseen. Vakuutusyhtiön ja viime kädessä Potilasvakuutuskeskuksen on myönnettävä potilasvakuutus sitä pyytävälle terveyden- tai sairaanhoitotoiminnan harjoittajalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa