Minilex - Lakipuhelin

Potilasvahinko: Potilasvakuutuskeskus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa potilasvakuutustoimintaa harjoittavien vakuutusyhtiöiden on kuuluttava jäsenenä Potilasvakuutuskeskukseen. Potilasvakuutuskeskus myöntää vakuutuksia jäsenyhtiöidensä lukuun. Keskus tuottaa myös informaatiota: se tekee erilaisia tutkimuksia ja laskelmia sekä tuottaa tilastoja potilasturvallisuuden edistämiseksi. Potilasvakuutuskeskus myös ohjastaa jäsenvakuutusyhtiöitä vakuutustoimintaan liittyen.

Yksittäiset vakuutusyhtiöt eivät käsittele potilasvakuutuksiin kohdistuvia korvausvaatimuksia, vaan Potilasvakuutuskeskus hoitaa yksinoikeudella potilasvahinkolain mukaisen korvaustoiminnan. Keskus vastaa vahingonkorvauksesta vahingonkärsijälle silloinkin, kun potilasvahingon aiheuttaja (terveyden- tai sairaanhoidon harjoittaja) on laiminlyönyt potilasvakuutuksen ottamisen. Tällaisessa tilanteessa vahingonaiheuttajan on otettava vakuutus jälkikäteisesti, ja keskus perii korotetun vakuutusmaksun laiminlyönnin ajalta.

Jos Potilasvahinkolautakunta on antanut Potilasvakuutuskeskuksessa käsiteltävään asiaan ratkaisusuosituksen, ja Potilasvakuutuskeskus ratkaisee asian eri tavalla, on sen liitettävä lautakunnan eri kantaa edustava ratkaisusuositus päätökseensä.

Potilasvakuutuskeskuksen toiminta on valtion ohjauksen varassa siten, että Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa Potilasvakuutuskeskuksen toimintaa koskevat säännöt. Myös Potilasvakuutuskeskuksen korvaus- ja vakuuttamistoiminnan valvojana on viranomainen, Finanssivalvonta.

Vinkit

- Potilasvakuutuskeskus käsittelee potilasvakuutuksiin kohdistuvat korvausvaatimukset, eli yksittäiset vakuutusyhtiöt eivät ratkaise näitä

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa