Minilex - Lakipuhelin

Sosiaalivakuutus on pakollinen vakuutus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa osa sosiaaliturvajärjestelmästä on lakisääteistä ja pakollista, eli jokainen suomalainen kuuluu sen piiriin. Tätä pakollista vakuutusjärjestelmää kutsutaan sosiaalivakuutukseksi. Sosiaalivakuutuksella tarkoitetaan vakuutuksia, jotka järjestetään vakuutetulle erilaisten sosiaalisten henkilöriskien varalta. Sosiaalivakuutuksia ovat muun muassa lakisääteinen eläke, sairausvakuutus ja ansiosidonnainen työttömyysturva.

Sosiaalivakuutusjärjestelmä rahoitetaan eri tahoilta tulevin vakuutusmaksuin. Esimerkiksi työeläkevakuutuksen osalta työnantaja ottaa vakuutuksen työntekijöidensä puolesta. Työnantaja myös maksaa vakuutusmaksut, mutta perii työntekijän osuuden maksusta tälle maksettavasta palkasta. Valtion keräämillä verorahoilla rahoitetaan myös osa sosiaalivakuutuksesta.

Sosiaalivakuutuksen etuuksia maksetaan usein niissä tilanteissa, kun henkilön ansiotyö ja samalla myös tulonsaanti on estynyt. Sosiaalivakuutuksella turvataan yksilöiden ja perheiden toimeentulo työttömyyden, työkyvyttömyyden, sairauden, vanhuuden ja huoltajan kuoleman varalta. Sosiaalivakuutus ei kata omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja. Sosiaalivakuutukseen liittyviä etuuksia maksavat Kela, työeläke- ja tapaturmavakuutuslaitokset sekä työttömyyskassat.

Osa sosiaalivakuutukseen kuuluvista vakuutuksista on ansiosidonnaisia ja työntekoon perustuvia, kuten työeläkevakuutus. Osa vakuutuksista perustuu pelkästään siihen, että vakuutettu asuu Suomessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa