Minilex - Lakipuhelin

Liikennevahingot: Liikennevakuutus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisen, joka käyttää liikenteessä moottoriajoneuvoa jonka pysyvä kotipaikka on Suomessa, on otettava ajoneuvolleen pakollinen liikennevakuutus. Liikennevahingon sattuessa vahingonkorvaus maksetaan pääsääntöisesti vakuutuksesta, eikä vahingonaiheuttajan omasta kukkarosta. Mikäli vakuutusta ei ole otettu, laiminlyöjä velvoitetaan maksamaan liikennevahingosta aiheutuneen vahingonkorvauksen lisäksi erityinen laiminlyöntimaksu. Liikennevakuutuskeskus pitää kirjaa moottoriajoneuvoista ja otetuista liikennevakuutuksista.

Vakuutuspakko on säädetty, koska liikenteessä tapahtuu usein vahinkoja. Vakuutuspakon olemassaololla pyritään varmistamaan se, että moottoriajoneuvojen käyttäjien aiheuttamat vahingot voidaan korvata joka tilanteessa. Liikennevakuutuksesta korvataan sekä henkilöille että omaisuudelle aiheutuneet vahingot. Korvausvastuuseen eivät kuitenkaan kuulu tilanteet, joissa ajoneuvo ei ole ollut liikenteessä. Tällaisia tilanteita ovat erimeksiksi lastin kuormaamisessa tai purkamisessa sattuneet vahingot. 

Vahinkoon myötävaikuttaminen saattaa johtaa siihen, että korvauskustannukset jäävät lopulta vahingonaiheuttajan kannettavaksi. Jos ajoneuvon omistaja, kuljettaja tai matkustaja on aiheuttanut vahingon tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta, taikka vahinko on aiheutettu luvattomasti käyttöön otetulla ajoneuvolla tai alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisuudessa, liikennevakuutuksen antanut vakuutusyhtiö saa vaatia vahingonkärsijälle maksamansa korvauksen vahingonaiheuttajalta. Lisäksi, jos vahingonkärsijä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta pahentaa kärsimäänsä vahinkoa, voi vakuutusyhtiö alentaa tai evätä korvauksen.

Sellaista moottorityökonetta, joka ei kulje yli 15 km/h ei tarvitse vakuuttaa. Myöskään valtion omistamiin ajoneuvoihin ei kohdistu liikennevakuutuspakkoa, vaan tällaisen ajoneuvon aiheuttama liikennevahinko korvataan valtion varoista, niin kuin valtio olisi antanut vakuutuksen.

Vinkit

- Liikennevakuutus on pakollinen vakuutus, eli se on otettava kaikille liikenteessä käytettäville moottoriajoneuvoille

Varoitukset

- Liikennevakuutuksen korvausvastuuseen eivät kuulu vahinkotilanteet, joissa ajoneuvo ei ole liikenteessä, esim. lastin purkamisen aikana tapahtuvat vahingot

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa