Minilex - Lakipuhelin

Liikennevahingot: Liikennevakuutus

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Jokaisen joka käyttää moottoriajoneuvoa liikenteessä, on otettava ajoneuvolleen pakollinen liikennevakuutus. Liikennevahingon sattuessa vahingonkorvaus maksetaan pääsääntöisesti vakuutuksesta, ei vahingonaiheuttajan omasta kukkarosta. Mikäli vakuutusta ei ole otettu, laiminlyöjä velvoitetaan maksamaan Liikennevakuutuskeskukselle erityistä hyvitysmaksua. Liikennevakuutuskeskus pitää kirjaa moottoriajoneuvoista ja otetuista liikennevakuutuksista.

Vakuutuspakko on säädetty, koska liikenteessä tapahtuu usein vahinkoja. Vakuutuspakon olemassaololla pyritään varmistamaan se, että moottoriajoneuvojen käyttäjien aiheuttamat vahingot voidaan korvata joka tilanteessa. Liikennevakuutuksesta korvataan sekä henkilöille että omaisuudelle aiheutuneet vahingot.

Vahinkoon myötävaikuttaminen saattaa johtaa siihen, että korvauskustannukset jäävät lopulta vahingonaiheuttajan kannettavaksi. Jos ajoneuvon omistaja, kuljettaja tai matkustaja on aiheuttanut vahingon tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta, taikka vahinko on aiheutettu luvattomasti käyttöön otetulla ajoneuvolla tai alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisuudessa, liikennevakuutuksen antanut vakuutusyhtiö saa periä vahingonkärsijälle maksamansa korvauksen vahingonaiheuttajalta.

Valtion omistamiin ajoneuvoihin ei kuitenkaan kohdistu liikennevakuutuspakkoa. Tällaisen ajoneuvon aiheuttama liikennevahinko korvataan valtion varoista, niin kuin valtio olisi antanut vakuutuksen.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »