Minilex - Lakipuhelin

Potilasvahinko: Potilasvahinkoilmoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos potilasvahinkoa kärsinyt henkilö haluaa saada korvausta kärsimästään vahingosta, hänen tulee tehdä potilasvahinkoilmoitus. Vahinkoilmoitus tulee tehdä Potilasvakuutuskeskukselle kolmen vuoden kuluessa siitä, kun vahingonkärsijä sai tietää tai hänen olisi pitänyt tietää aiheutuneesta vahingosta. Käytännössä määräaika lasketaan yleensä potilasvahingon aiheutumisesta, ellei vahinko ole ilmennyt vahingonkärsijälle vasta myöhemmin.

Poikkeuksena on, että erityisestä syystä korvaus voidaan myöntää, vaikka ilmoitus olisi tehty kolmea vuotta myöhemminkin. Oikeus korvaukseen potilasvahingosta kuitenkin vanhentuu, jos sitä ei vaadita kymmenen vuoden kuluessa vahinkoon johtaneesta tapahtumasta. Tämän jälkeen korvausta ei enää myönnetä erityisestäkään syystä.

Vahinkoilmoituksessa on ilmoitettava vahinkopaikka ja -aika sekä selostettava, minkä sairauden tai vamman hoidon yhteydessä vahinko aiheutui ja milloin oireet alkoivat. Lisäksi vahinkoilmoituksen tekijän on mainittava, mistä vahingosta ja millä perusteella hän korvausta hakee. Korvauksen hakijan ei tarvitse osata tarkasti selittää lääke- tai oikeustieteellisiä perusteita hakemukselleen, vaan riittää jos hakemuksesta ilmenevät tarpeelliset tiedot, jotta Potilasvakuutuskeskus pystyy arvioimaan vaatimuksen aiheellisuuden. Mikäli potilas on kuollut, potilasvahinkoilmoituksen voi tehdä myös kuolinpesä tai henkilö, jolle on aiheutunut potilaan kuoleman johdosta kustannuksia tai menetyksiä.

Vahinkoilmoituslomakkeita saa Potilasvakuutuskeskuksen Internet-sivuilta sekä hoitolaitosten potilasasiamiehiltä ja sosiaalityöntekijöiltä. Vahinkoilmoitukseen ei tarvitse liittää kuitteja tai muita selvityksiä todisteeksi aiheutuneesta vahingosta, mutta ne on syytä säilyttää korvausprosessin myöhempiä vaiheita varten, kun asiaa aletaan selvittää tarkemmin.

 

Yhteenveto

 

  • Jos potilasvahinkoa kärsinyt henkilö haluaa saada korvausta kärsimästään vahingosta, hänen tulee tehdä potilasvahinkoilmoitus
  • Vahinkoilmoitus tulee tehdä kolmen vuoden kuluessa, siitä kun vahingonkärsijä sai tietää tai olisi pitänyt saada tietää aiheutuneesta vahingosta. 
  • Määräaika lasketaan potilasvahingon aiheutumisesta, ellei vahinko ole ilmennyt vasta myöhemmin. 
  • Vahinkoilmoitus tehdään potilasvahinkokeskukselle. 
  • Erityisistä syistä korvaus voidaan myöntää, vaikka ilmoitus tehdään määräajan mentyä umpeen. 
  • Oikeus korvaukseen potilasvahingosta vanhenee kymmenen vuoden kuluessa vahinkoon johtaneesta tapahtumasta. 
  • Kuolleen potilaan potilasvahinkoilmoituksen voi tehdä kuolinpesä tai henkilö, jolle potilaan kuolema on aiheutunut kustannuksia tai menetyksiä. 
  • Vahinkoilmoituksessa tulee ilmoittaa vahinkopaikka, -aika, korvausperusteet, aiheutunut vahinko ja selonteko, milloin oireet alkoivat ja minkä sairauden tai vamman hoidon yhteydessä vahinko tapahtui.
  • Vahinkoilmoituslomakkeita saa potilasvakuutuskeskuksen internet-sivulta sekä hoitolaitosten potilasasiamiehiltä ja sosiaalityöntekijöiltä. 

 

Summary in English 

 

  • If a person who suffered a patient injury wants to receive compensation for the injury he suffered, he must file a patient injury report.
  • The notice of injury must be made within three years from when the victim became aware or should have been aware of the damage caused.
  • The deadline is calculated from the occurrence of the patient injury unless the injury did not occur until later.
  • The notice of injury is made to the Patient Insurance Center.
  • For special reasons, compensation can be granted, even if the notification is made after the deadline has expired.
  • The right to compensation for patient injury expires within ten years of the event that led to the injury.
  • The deceased patient's notice of injury can be filed by the estate or a person who has incurred costs or losses due to the patient's death.
  • The notice of injury must state the place and time of the damage, the basis for compensation, the damage caused and a statement of when the symptoms started and the connection of them with the treatment of the disease or injury the damage occurred.
  • Damage report forms can be obtained from the website of the Patient Insurance Center and from the patient representatives and social workers of treatment facilities.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Potilasvahinkoilmoitus on tehtävä Potilasvakuutuskeskukselle ja yleinen aikaraja sen tekoon on 3 vuotta

- Vahinkoilmoituslomakkeita saa Potilasvakuutuskeskuksen Internet-sivuilta sekä hoitolaitosten potilasasiamiehiltä ja sosiaalityöntekijöiltä

Varoitukset

- Jos potilasvahinkoilmoitusta ei ole tehty 10 vuoden sisällä, ei korvausta vahingosta makseta edes erityisestä syystä

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]