Minilex - Lakipuhelin

Valtio maksaa oikeudenkäyntikulut

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valtio myöntää oikeusapua tietyissä tilanteissa. Pääosin valtion oikeudenkäyntikulujen maksaminen rajoittuu Suomessa käsiteltäviin asioihin. Oikeusapua annetaan valtion varoista henkilölle, joka tarvitsee asiantuntevaa apua oikeudelliseen asiaansa eikä taloudellisen tilanteensa vuoksi kykene suorittamaan kyseisiä menoja itse. Valtio voi maksaa oikeudenkäyntikuluja joko kokonaisuudessaan tai osittain. Valtio maksaa vain oikeusapua saavan henkilön omat oikeudenkäyntikulut. Näin ollen kaikkia oikeudenkäyntikuluja ei korvata valtion varoin. 

Vastapuolen oikeudenkäyntikuluja ei valtio siis korvaa. Henkilö joutuu maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut, jos hän häviää oikeudenkäynnin. Pääsääntönä on, että oikeudenkäynnin häviävä osapuoli on velvollinen korvaamaan kaikki vastapuolensa tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Joten vaikka oikeusapua saakin, joutuu omista varoistaan silti kustantamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut hävitessään oikeudenkäynnin. Tämän johdosta valtio siis tosiasiallisesti maksaa osittain oikeudenkäyntikulut henkilölle, joka ei kykene maksamaan omia kulujaan.

Oikeusavun määrään vaikuttavat henkilön taloudellinen tilanne sekä asian laatu ja merkitys. Mikäli asialla on hakijalle vähäinen merkitys tai oikeusavun myöntäminen on selvästi tarkoituksetonta tai jonkin muun syyn vuoksi asian ajaminen saattaisi olla oikeuden väärinkäytöstä, oikeusapua ei myönnetä hakijalle. Hakijan taloudellisen tilanteen mukaan arvioidaan siis se, kuinka paljon valtio maksaa oikeudenkäyntikuluja. Esimerkkinä taloudellisen tilanteeseen vaikuttavista seikoista on elatusvelvollisuus. Elatuskustannuksia vähennetään henkilön käyttövaroista ennen kuin lasketaan henkilölle myönnettävän oikeusavun määrä. Oikeusapua ei myönnetä, jos oikeusapua hakevan henkilön käyttövarat ylittävät 1 300 euroa kuukaudessa. Oikeusapua ei myöskään myönnetä, jos puolisoiden kummankin käyttövarat ylittävät 1 200 euroa kuukaudessa. Oikeusavussa on omavastuuosuus, jonka hakija joutuu korvaamaan. Tähän omavastuuosuuden maksamiseen on poikkeus. Hakijan voi saada koko omavastuuosuudenkin valtion oikeusavusta, mikäli henkilön taloudellinen tilanne sitä edellyttää. Näin ollen, oikeusapu myönnetään joko kokonaisuudessaan sitä hakevalle tai omavastuuosuutta vastaan. 

Oikeusapuun kuuluu oikeudellinen neuvonta, tarpeelliset toimenpiteet sekä henkilön avustaminen tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa. Lisäksi muita kuluja voi saada korvatuksi oikeusaputeitse, jos tilanne sitä edellyttää. Eli oikeusapu kattaa kaikki oikeudelliset asiat, jotka kohdistuvat suoraan oman asian käsittelyyn.

Oikeusapua ei myönnetä henkilöille, joilla on oikeusturvavakuutus. Oikeusturvavakuutus on vakuutus, jonka henkilö voi ottaa sen varalta, että joutuu osapuoleksi oikeudenkäyntiin. Oikeusturvavakuutuksella voidaan korvata vakuutusehtojen mukaisesti oikeudenkäynnistä tai oikeudenkäynnin välttämiseksi aiheutuvia kustannuksia. Poikkeuksena on, että henkilölle voidaan maksaa omavastuuosuus valtion varoista tietyissä tilanteissa.

Oikeusapua voi saada Suomessa asuva henkilö eli henkilö, jolla on kotipaikka Suomessa. Myös henkilölle, jolla on koti- tai asuinpaikka toisessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa, tai Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa, voidaan myöntää oikeusapua. Valtio ei maksa yritysten tai yhteisöjen oikeudenkäyntikuluja. Tällöin kannattaa kääntyä asianajajan puoleen ja tiedustella häneltä, mitä kannattaa tehdä. Yritys voi hankkia oikeusturvavakuutuksen, mutta sen tulee olla voimassa riidan sattuessa. Jälkikäteen ei siis kannata hankkia oikeusturvavakuutusta, jollei sillä halua turvata tulevaisuudessa tapahtuvia asioita. Valtio myöntää tietyissä tilanteissa elinkeinonharjoittajalle oikeusapua. Esimerkiksi elinkeinonharjoittaja voi saada oikeusapua elinkeinotoimintaa koskevissa tuomioistuimissa käsiteltävään asiaan.

Valtio maksaa myös rajoitetusti oikeusapua ulkomailla hoidettavissa asioissa. Oikeusapu kattaa tällöin oikeudellisen neuvonnan. Joissain tilanteissa edellä mainitusta voidaan poiketa, mikäli erityisen painavat syyt sitä puoltavat. Oikeusministeriö voi myöntää ulkomailla käsiteltävään asiaan laajempaa oikeusapua, jos siihen on erityisen painavia syitä. Huomioitavaa on se, että ulkomaille on mahdollista saada oikeusapua valtiolta vain, jos inhimilliset syyt puoltavat oikeusavun myöntämistä. Oikeusapua voidaan myöntää tilanteissa, joissa käsitellään lapsikaappausasioita ja rikosasioita, joissa Suomessa asuva henkilö on joutunut ulkomailla seksuaalirikoksen uhriksi. 

Valtio maksaa oikeusapua sitä tarvitsevalle luonnolliselle henkilölle, joka ei kykene itse maksamaan omia oikeudenkäyntikulujaan. Oikeusapu kattaa vain omat oikeudenkäyntikulut, minkä seurauksena oikeusapua saavan henkilön hävitessä oikeudenkäynnin, maksaa hän itse vastapuolen tarpeelliset oikeudenkäyntikulut. Oikeusavun myöntäminen on kokonaisharkintaa, jossa huomioidaan niin henkilön omat tulot kuin asian laatu sekä merkitys.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Oikeusavun määrään vaikuttaa muun muassa henkilön taloudellinen tilanne sekä asian laatu ja merkitys.

- Oikeusapuun kuuluu muun muassa oikeudellinen neuvonta, tarpeelliset toimenpiteet sekä henkilön avustaminen tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa.

Varoitukset

- Valtio ei maksa yritysten sekä yhteisöjen oikeudenkäyntikuluja.

- Pääosin vain rajoitetusti voi Suomessa saada oikeusapua. Muun muassa vastapuolen oikeudenkäyntikuluja ei valtio maksa.

- Oikeusapua maksetaan ulkomaille rajoitetusti.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]