» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Vuosiloma on työntekijän oikeus palkalliseen vapaaseen, joka ansaitaan lomanmääräytymisvuoden aikana. Tämä ajanjakso on huhtikuun alusta seuraavan maaliskuun loppuun, ja lomapäiviä kertyy työntekijän työssäolon perusteella. Lomanmääräytymiskuukausia kerryttävät kuukaudet, jolloin työntekijä on ollut vähintään 14 työpäivää tai vastaavasti vähintään 35 työtuntia.
Vuosiloman kertymisen lisäksi työssäolon veroista aikaa ovat esimerkiksi poissaolot, joiden ajalta työnantaja on velvollinen maksamaan palkkaa, kuten vanhempainvapaat enintään 160 päivää sekä sairauslomat enintään 75 työpäivää kalenterivuodessa.
Lomapäivien määrä
Vuosilomalain mukaan työntekijä ansaitsee kaksi lomapäivää lomanmääräytymiskuukaudelta, jos työsuhde on kestänyt alle vuoden. Työsuhteen ylittäessä vuoden, lomapäiviä kertyy 2,5 päivää kuukaudessa. Lomapäivät pyöristetään aina ylöspäin täysiin päiviin.
Vuosiloman ajankohta
Työnantaja ja työntekijä voivat sopia lomien ajankohdasta, mutta jos yhteisymmärrystä ei saavuteta, työnantaja voi määrätä loman ajankohdan. Tällöin työnantajan on kuultava työntekijää ja ilmoitettava lomasta vähintään kuukautta ennen sen alkamista, tai vähintään kaksi viikkoa ennen, jos kuukausi ei ole mahdollinen. Työntekijä voi pyytää loman siirtämistä sairauden tai työkyvyttömyyden vuoksi, jos hän sairastuu ennen loman alkua.
Lomapalkka ja -korvaus
Vuosiloman ajalta maksettava palkka perustuu työntekijän säännönmukaiseen tai keskimääräiseen palkkaan. Jos luontoisedut eivät ole käytettävissä loman aikana, ne korvataan rahana. Työsuhteen päättyessä työntekijällä on oikeus saada lomakorvaus kaikista pitämättömistä lomapäivistä.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Selaa lakitietoa