Minilex - Lakipuhelin

Lomaltapaluuraha ja lomaraha

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lomarahalla ja lomaltapaluurahalla tarkoitetaan työnantajan maksamaa lisäkorvausta lomapalkan ja toisinaan myöskin lomakorvauksen lisäksi. Lomaraha, toisin kuin vuosilomakorvaus, ei ole lakiin perustuva oikeus työntekijälle. Lomaraha ja lomaltapaluuraha ovat riippuvaiset työehtosopimuksesta; Työehtosopimuksia on paljon erilaisia, ja niissä jokaisessa on omat säännöksensä lomarahoihin liittyen. Vaikka kyseisten korvauksien määräytyminen ja kertyminen ovat työsopimuskohtaisia, on niillä kuitenkin myös yhdistäviä tekijöitä.

Lomaltapaluurahan saaminen edellyttää sitä, että vuosiloman jälkeen palaa takaisin töihin. Lomarahan saaminen ei taas edellytä töihin palaamista lomalta. Suuruudeltaan kyseiset korvaukset ovat noin puolet loma-ajan palkasta. Lomarahan muuttaminen vapaapäiviksi onnistuu useilla työpaikoilla; lomarahavapaapäivät lasketaan ylimääräisiksi vapaapäiviksi vuosilomavapaiden lisäksi.

Työehtosopimuksen lisäksi työntekijän oikeus lomarahaan tai lomaltapaluurahaan voi olla sidoksissa muuhunkin. Jos työntekijän ja työnantajan kesken on sovittu kyseisistä korvauksista joko suullisesti tai kirjallisesti, on työnantajalla velvollisuus maksaa kyseiset korvaukset. myös mikäli työpaikalla on ollut tapana aiemminkin maksaa esimerkiksi lomarahaa, on sitä maksettava jatkossakin. Lomaltapaluurahasta tai lomarahasta on voi myös olla erillinen maininta työsopimuksessa, jolloin työntekijä on oikeutettu saamaan korvaus. Lomarahaa tai lomaltapaluurahaa ei työntekijän kuitenkaan kannata pitää itsestäänselvyytenä, sillä ilman erillistä sopimusta työntekijä ei ole oikeutettu kyseisiin saataviin. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa