- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Vuosilomaa kertyy 2,5 päivää jokaista työssäolokuukautta kohden tai 2 päivää, jos työsuhde on lomanmääräytymisvuoden tai työsuhteen päättyessä jatkunut alle vuoden. Lomanmääräytymiskuukaudeksi lasketaan kuukausi, jolloin työntekijä on ollut vähintään 14 päivää työssä tai esim. vuosilomalla.
Tilanne voi kuitenkin olla myös sellainen, että työntekijä on sopimuksen mukaisesti työssä niin harvoina päivinä, että hänelle ei tästä syystä kerry ainoatakaan 14 työssäolopäivää sisältävää kalenterikuukautta tai vain osa kalenterikuukausista sisältää 14 työssäolopäivää. Tällöin täydeksi lomanmääräytymiskuukaudeksi katsotaan sellainen kalenterikuukausi, jonka aikana työntekijälle on kertynyt vähintään 35 työtuntia taikka vaihtoehtoisesti työssäolon veroista tuntia.
Työntekijällä on oikeus siirtää vuosiloma myöhempään ajankohtaan, jos hän on loman aikana työkyvytön esimerkiksi sairauden, tapaturman tai synnytyksen vuoksi. Työnantajan tulee ilmoittaa siirretyn vuosiloman ajankohta vähintään kaksi viikkoa ennen loman alkamista.
Osa-aikatyössä ja lyhytaikaisissa työsuhteissa vuosiloma maksetaan yleensä rahakorvauksena ja sen kertyminen määräytyy pääsääntöisesti prosentteina palkasta.
Jos sinulla on vielä kysyttävää vuosiloman kertymisestä, ota yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.