Minilex - Lakipuhelin

Vuosilomalaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuosilomalaissa säädetään siitä, miten vuosiloman ehdot määräytyvät. Vuosilomalain keskeisenä tavoitteena on turvata työ- ja virkasuhteessa olevien tasapuolinen oikeus vuosilomaan. Vuosilomalla turvataan työntekijälle oikeus pidemmän työjakson jälkeiseen lepoon ja palautumiseen työn aiheuttamasta kuormituksesta.

Vuosilomalakia sovelletaan tietyin rajoituksin työ- kuin virkasuhteessa tehtävään työhön. Lain soveltamisalan ulkopuolella jäävät esimerkiksi ne työntekijät ja virkamiehet, joiden työ on vuosittain keskeytyneenä ja jotka saavat alansa työ- tai virkaehtosopimukseen perustuen vuosilomaa vastaavan palkallisen vapaan. Käytännössä tämä poikkeussäännös koskee lähinnä opettajia.

Vuosilomalakia ei voida soveltaa henkilöihin, jotka eivät ole työsuhteessa. Soveltamisalan ulkopuolelle jäävät esimerkiksi työharjoitteluun tai työkokeiluun osallistuvat.

Luonteeltaan vuosilomalaki on pakottavaa oikeutta, eikä siitä voida poiketa työntekijän etuja heikentäen muutoin kuin silloin, kun laissa on tästä nimenomainen säännös. Joistakin vuosiloman ehdoista onkin lupa sopia työehtosopimuksilla.

Valtakunnallisilla työ- ja virkaehtosopimuksilla voidaan sopia vuosilomalaista poiketen esimerkiksi lomakaudesta, lomapalkan ja lomakorvauksen laskemisesta sekä niiden maksamisesta, vuosiloman jakamisesta, säästövapaasta ja monista muista vuosilomaa koskevista asioista. Myös työntekijälle ja työnantajalle on annettu tietyissä asioissa mahdollisuus rajoitetusti sopia keskenään joistakin vuosilomaa koskevista ehdoista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]