Minilex - Lakipuhelin

Vuosiloma

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijälle kertyy työsuhteen aikana vuosilomaa jokaiselta lomanmääräytymiskuukaudelta, mikäli työntekijän suorittama työmäärä on sellainen, että se täyttää vuosiloman kertymisen edellytykset. Vuosiloman kertyminen määräytyy vuosilomalain ja työehtosopimusten mukaan. Vuosilomalaki on vähimmäispakottavaa lainsäädäntöä, eli työsopimuksilla ei voida sopia työntekijän oikeuksia heikentävästi. Työehtosopimuksilla voidaan sopia lakia paremmantasoisista vuosiloman kertymissäännöksistä tai korkeammista lomapalkoista ja -korvauksista.

Vuosilomaa ansaitaan vuosilomalain mukaan kaksi ja puoli arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Jos työsuhde on kestänyt alle vuoden, kertyy vuosilomaa kaksi arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta.

Täytenä lomanmääräytymiskuukautena pidetään sellaista kalenterikuukautta, jolloin

  • työntekijä on ollut työssä vähintään 14 työssäolopäivää tai
  • työntekijälle on kertynyt vähintään 35 työtuntia.

Vuosiloman kertymistä laskettaessa saatetaan työsuhteita tulkita tavallisesta poikkeavasti. Jos työntekijä on siirtynyt uuden työnantajan palvelukseen, joka kuitenkin omistuksen, sopimuksen tai muun järjestelyn perusteella on edellisen työnantajan määräysvallan alla (esim. konsernit), ei vuosiloman ansainta keskeydy. Sama tilanne on silloin, kun työntekijä on solminut useita perättäisiä määräaikaisia työsopimuksia saman työnantajan kanssa. Näissä molemmissa tapauksissa työsuhteen tulkitaan jatkuneen vuosiloman ansainnan kannalta yhdenjaksoisena, ja vuosilomaa kertyy normaalisti koko ajalta.

Vuosiloman aikana työntekijälle maksetaan vuosilomapalkkaa, jonka tulee olla vähintään työntekijän säännönmukaisen tai keskimääräisen palkan suuruinen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]