- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Työntekijälle kertyy työsuhteen aikana vuosilomaa jokaiselta lomanmääräytymiskuukaudelta, mikäli työntekijä täyttää vuosiloman kertymisen edellytykset. Vuosiloman kertyminen määräytyy vuosilomalain ja työehtosopimusten mukaan. Vuosilomalaki on vähimmäispakottavaa lainsäädäntöä, eli työntekijän oikeuksia ei voida heikentää työsopimuksilla. Työehtosopimuksilla voidaan kuitenkin sopia lakia paremmista vuosiloman kertymissäännöksistä tai korkeammista lomapalkoista ja -korvauksista.
Vuosiloman kertyminen
Työntekijä ansaitsee vuosilomaa 2,5 arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta, jos työsuhde on kestänyt vähintään vuoden. Jos työsuhde on kestänyt alle vuoden, lomaa kertyy 2 arkipäivää kuukaudessa. Täysi lomanmääräytymiskuukausi tarkoittaa kuukautta, jolloin työntekijällä on ollut vähintään 14 työssäolopäivää tai 35 työtuntia.
Vuosiloman erityistilanteet
Vuosilomalain mukaan työntekijä ansaitsee lomaa myös tietyissä poissaolotilanteissa, kuten raskauden, vanhempainvapaiden ja sairausloman ajalta. Esimerkiksi raskaus- ja vanhempainvapaiden aikana työntekijä ansaitsee vuosilomaa yhteensä 160 päivän ajalta.
Lisävapaapäivät
Jos työntekijä ei ansaitse vähintään 24 lomapäivää sairauden tai muun poissaolon vuoksi, hänellä on oikeus lisävapaapäiviin, jotta varmistetaan vähimmäismäärän lomaa kertyminen.
Vuosilomapalkka ja luontoisedut
Vuosiloman ajalta maksetaan työntekijälle vähintään hänen säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa. Lisäksi, jos työntekijällä on luontoisetuja, kuten asuntoetu tai autoetu, nämä edut on korvattava rahana, mikäli niitä ei voida käyttää loman aikana.
Vuosilomalaki mahdollistaa myös työnantajan ja työntekijän välisen sopimuksen, jolla yli 24 lomapäivää ylittävä osa voidaan vaihtaa rahaksi, mutta tämä edellyttää molempien osapuolten suostumusta ja kirjallista sopimusta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.