Minilex - Lakipuhelin

Vuosiloman ansainta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijä alkaa ansaita vuosilomaa, kun työsuhde alkaa. Työsuhteen päättyessä vuosiloman ansainta päättyy. Työntekijä ansaitsee kaksi ja puoli arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Työntekijällä on kuitenkin oikeus saada lomaa kaksi arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta, jos työsuhde on lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä jatkunut yhtäjaksoisesti vuoden. Päivän osa pyöristetään aina täyteen lomapäivään loman pituutta laskettaessa. 

Joissain tilanteissa työsuhteen katsotaan jatkuneen yhtäjaksoisesti siitä huolimatta, että työnantaja on vaihtunut. Työsuhteen ei katsota keskeytyneen, jos työntekijä on siirtynyt sellaisen työnantajan palvelukseen, jossa määräysvalta on aikaisemmalla työnantajalla, henkilöllä, joka on aikaisempaan työnantajaan lain takaisinsaannista konkurssipesään tarkoittamassa läheisyyssuhteessa tai edellä mainituilla henkilöillä yhdessä. Työsuhteen yhdenjaksoisuutta ei katkaise tavanomaiset työstä poissaolot, kuten äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa, hoitovapaa, sairausloma, lomauttaminen, opintovapa tai vuorotteluvapaa. Työtaistelu ei myöskään katkaise työsuhdetta. Yhden vuoden keston kannalta työsuhteen jatkumiseen ei lasketa aikaa, jolloin työntekijä on ollut suorittamassa asevelvollisuutta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta tai siviilipalvelusta. 

Pääsääntöisesti täydeksi lomanmääräytymiskuukaudeksi katsotaan kalenterikuukausi, jonka aikana työntekijä on ollut työssä vähintään 14 päivänä.  Jos työntekijä on sopimuksen mukaisesti työssä niin harvoin, että hänelle ei kerry 14 työssäolopäivää sisältävää kalenterikuukautta, täydeksi lomanmääräytymiskuukaudeksi katsotaan sellainen kalenterikuukausi, jonka aikana työntekijälle on kertynyt vähintään 35 työtuntia. 

Vuosiloman ansainta voi vaihdella esimerkiksi työehtosopimuksista johtuen siten, että työntekijä voi ansaita lomaa kolme arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta, jos työsuhde on ollut voimassa vähintään 15 vuotta ennen loman alkamista. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]