Minilex - Lakipuhelin

Vuosilomapalkka

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijä saa vuosilomansa ajalta vähintään säännönmukaisen tai keskimääräisen palkkansa. Tämän yleissäännön perusteella lomapalkka voidaan maksaa myös tapauksissa, joissa työntekijä ei ole ansainnut lainkaan palkkaa esimerkiksi perhevapaan vuoksi. Vuosilomapalkan laskemisesta voi olla erityisiä määräyksiä myös työehtosopimuksessa.

Laki tuntee kolme erilaista vuosilomapalkan laskentasääntöä. Valittava tapa määräytyy yleensä sen palkkaustavan ja ansaintasäännön perusteella, jota työntekijään sovelletaan lomanmääräytymisvuoden vaihtuessa, eli 31. maaliskuuta.

Kuukausipalkkaisella työntekijällä on oikeus saada vuosiloman ajalta lomalle lähtöhetkensä kuukausipalkka. Kuukausipalkkaisen lomapalkka voidaan maksaa kokoaikatyön kuukausipalkasta, osa-aikatyön kuukausipalkasta tai prosenttiperusteisesti. Kuukausipalkkaisen työntekijä lomapalkan laskennassa tulee huomioida myös mahdolliset kuukausipalkan lisäksi maksetut palkat.

Tunti- ja suorituspalkkaisen työntekijän lomapalkka lasketaan kertomalla hänen keskipäiväpalkkansa ansaittujen lomapäivien lukumäärän perusteella määräytyvällä, vuosilomalaissa säädetyllä kertoimella. Teollisuudessa tuntipalkkaisiin työntekijöihin noudatetaan kuitenkin yleensä lomapalkkasopimusta, jonka mukaan vuosilomapalkan laskenta perustuu keskituntiansioon.

Prosenttiperusteista lomapalkan laskentaa sovelletaan sellaiseen tunti- ja suorituspalkkaiseen työntekijään, joka kuuluu loman ansainnassa 35 tunnin ansaintasäännön piiriin. Prosenttiperusteinen lomapalkka on joko 9 tai 11,5 prosenttia lomanmääräytymisvuoden aikana maksetusta tai erääntyneestä palkasta. Korkeampaa prosenttia noudatetaan silloin kun työsuhde on kestänyt vähintään vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Koska luontoisedut ovat osa palkkaa, myös ne tulee huomioida vuosilomapalkan laskennassa. Silloin kun luontoisedut eivät ole työntekijän käytettävissä vuosiloman aikana, ne tulee korvata luontoisetua vastaavalla, vuosilomapalkkaan sisällytettävällä rahamäärällä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]