Minilex - Lakipuhelin

Verotarkastus ja julkisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Verotarkastus sekä siihen liittyvät asiakirjat, kuten verotarkastuskertomus ja verotuspäätös, ovat verotusasiakirjoja eli Verohallinnossa laadittuja yksittäistä verovelvollista koskevia asiakirjoja. Niiden julkisuutta on rajoitettu, sillä lain mukaan verotusasiakirjat, jotka koskevat verovelvollisen taloudellista asemaa, sekä muut sellaiset verotusasiakirjat, joista ilmenee tunnistettavissa olevaa verovelvollista koskevia tietoja, on pääsääntöisesti pidettävä salassa. Verotarkastukseen liittyvät asiakirjat ovat siten yleensä salassa pidettäviä.

Verotarkastukseen liittyvien verotusasiakirjojen salassapitoaika on 50 vuotta asiakirjaan merkitystä päivämäärästä. Salassapitovelvollisuus kattaa sekä asiakirjasalaisuuden että vaitiolovelvollisuuden. Asiakirjasalaisuus tarkoittaa, ettei asiakirjaa tai sen kopiota saa näyttää eikä luovuttaa sivulliselle. Vaitiolovelvollisuus puolestaan tarkoittaa, että viranomaisen palveluksessa oleva tai luottamustehtävää hoitava ei saa paljastaa asiakirjan salassa pidettävää sisältöä tai tietoa, joka asiakirjaan merkittynä olisi salassa pidettävä. Verotusasiakirjat on useimmiten säädetty salassa pidettäviksi sen vuoksi, että verovelvollisen on annettava viranomaiselle tietoja verotusta varten myös salassa pidettävistä asioista. Jos näin ei olisi, verovelvollisen ei voisi olettaa luottavan viranomaisen kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Julkiset verotustiedot on erikseen määritelty laissa. Niitä ovat muun muassa verovelvollisen nimi, syntymävuosi ja se maakunta, jonka alueella verovelvollisen kotikunta sijaitsee, sekä eräät tuloverotusta ja kiinteistöverotusta koskevat tiedot. Lisäksi yritys- ja yhteisötietojärjestelmään talletetut yritysten ja yhteisöjen tunniste- ja perustiedot tulevat julkisiksi, kun ne on merkitty yritys- ja yhteisötietolaissa tarkoitettuun yritys- ja yhteisötunnusrekisteriin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]