Minilex - Lakipuhelin

Työaikaseuranta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työaikaa seurataan työajan tasoittumisjärjestelmällä, jos työaika on järjestetty keskimääräiseksi säännölliseksi työajaksi, eikä käytössä ole liukuva työaika tai joustotyöaika. Työnantajan on ennakolta laadittava tällainen suunnitelma työajan tasoittumisesta. Suunnitelmasta on ilmettävä vähintään kunkin viikon säännöllinen työaika ja suunnitelma laaditaan ajaksi, jonka kuluessa säännöllinen työaika tasoittuu säädettyyn tai sovittuun keskimäärään. 

Työaikaseuranta on siis suunnitelma siitä, miten työajat tasoittuvat työntekijän sovittuun säännölliseen työaikaan tietyn ajanjakson sisällä, ja sillä saadaan aikaan mukautuvuutta ja joustavuutta työntekijän työaikojen järjestämiseen niin, että sovittu työaika kuitenkin toteutuu. Työnantajan tulee varata työntekijöiden edustajalle tai työntekijöille heidän edustajansa puuttuessa tilaisuus esittää mielipiteensä työajantasoittumisjärjestelmän valmistelusta tai sen muuttamisesta, ja työntekijälle on ilmoitettava hyvissä ajoin tasoittumisjärjestelmän muuttamisesta.

Työaikaseuranta edellyttää, että työntekijä on tietoinen tasoittumisjakson pituudesta ja siitä, miten työajat viikoittain vaihtelevat. Keskimääräisen työajan käyttäminen mahdollistaa siis, että joinakin työpäivinä työaika voi olla pidempi kuin säännöllinen työaika (8 tuntia), tai että työntekijällä on mahdollisuus liukuvaan työaikaan, jolloin työntekijä voi sovittujen rajojen sisällä määrittää työpäivänsä alkamis- ja loppumisajankohdan. Työaikaseurannalla seurataan tämän vaihtelevuuden tasoittumista tietyn ajanjakson aikana laissa, työehtosopimuksessa tai paikallisessa sopimuksessa sovittuun työaikaan.

Työnantajan on kirjattava tehdyt työtunnit ja niistä suoritetut korvaukset työntekijöittäin. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa