» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Työaikalaki sisältää sääntelyä päivittäisestä lepoajasta, joka käytännössä tarkoittaa työntekijälle annettavaa ruokatuntia.
Silloin kun työntekijän vuorokautinen on pidempi kuin kuusi tuntia, eikä työn jatkumisen kannalta ole välttämätöntä, että hän on työpaikalla, on hänelle annettava työvuoron aikana säännöllinen lepoaika. Tämän lepoajan pituus on vähintään tunti, mutta työntekijä ja työnantaja voivat sopia myös tätä lyhyemmästä, vähintään puolen tunnin pituisesta lepoajasta. Tänä aikana työntekijällä on oikeus esteettömästi poistua työpaikaltaan. Lepoaikaa ei saa sijoittaa välittömästi työpäivän alkuun eikä loppuun.
Kun vuorokautinen työaika ylittää kymmenen tuntia, saa työntekijä halutessaan pitää kahdeksan tunnin työskentelyn jälkeen enintään puoli tuntia kestävän tauon.
Mikäli työaika vuoro- tai jaksotyössä ylittää kuusi tuntia, on työntekijälle annettava vähintään puolen tunnin pituinen lepoaika tai tilaisuus aterioida työn aikana.
Vuonna 2022 voimaan tulleet muutokset keskittyivät muun muassa vaihtelevan työajan sopimuksiin ja työnantajan velvoitteisiin työvuorojen suunnittelussa. Esimerkiksi, jos työnantaja peruuttaa työvuoron vähemmän kuin 48 tuntia ennen sen alkamista, työntekijälle on maksettava kohtuullinen korvaus. Tämä peruutuskorvaussääntö voi tulla sovellettavaksi myös tilanteissa, joissa työntekijän työpäivään kuuluu pitkä vuoro ja lepoaika.
Moottoriajoneuvon kuljettajia koskevat omat erityissäännöt. Moottoriajoneuvon kuljettajalle on jokaista 5 tunnin ja 30 minuutin pituista työjaksoa kohti annettava vähintään puolen tunnin pituinen tauko yhdessä tai kahdessa erässä.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Selaa lakitietoa