Minilex - Lakipuhelin

Sunnuntaityö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sunnuntaisin tai muina kirkollisina juhlapäivinä saa työntekijällä teettää työtä vain niissä tapauksissa, joissa sunnuntaityöstä on sovittu työnantajan ja työntekijän kesken erikseen tai jos työ on luonteeltaan sellaista, että sitä tehdään säännöllisesti myöskin sunnuntaisin tai muina juhlapyhinä. Kirkollisiksi juhlapyhiksi, joiden kohdalla sovelletaan sunnuntaityöstä annettuja ohjeita, ovat uudenvuodenpäivä, loppiainen, pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, helatorstai, juhannuspäivä, joulupäivä ja toinen joulupäivä. 

Sunnuntaityöstä tulee maksaa palkkaa, joka on korotettu 100 %:lla. Sunnuntaityönä teetettyä työtä ei voi muuttaa vapaa-ajaksi, ja myöskin sunnuntaisin teetetystä työstä on maksettava työntekijälle mahdolliset lisä- ja ylityökorvaukset, mikäli niihin on oikeutettu. Kuitenkaan sunnuntaityöstä maksettava kaksinkertainen korvaus ei vaikuta hätä- yli- tai lisätyökorvauksen suuruuteen, vaan kyseiset maksut suoritetaan yksinkertaisena, kuten muinakin päivinä tehdystä työstä. 

Tietyissä tilanteissa sunnuntaityökorvauksesta voidaan sopia toisinkin; esimerkiksi esimiesasemassa oleva, jonka voidaan olettaa olevan vastuussa tehtävistään myös sunnuntaisin, voi olla oikeutettu kiinteään kuukausikorvaukseen, joka maksetaan, vaikka ei olisi joka sunnuntai töitä varsinaisesti tehnytkään.  

Sunnuntaityöstä ja sen korvauksista on kuitenkin mahdollista poiketa niissä määrin, kuin se on työehtosopimusten sallimissa rajoissa mahdollista. Tällaisesta poikkeuksesta on säädetty työaikalaissa erikseen. 

Jos sinulla heräsi kysymyksiä aiheeseen liittyen, älä epäröi ottaa yhteyttä lakipuhelimeemme ja varmistaa asiaa asiantuntevilta lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa