Minilex - Lakipuhelin

Riita-asian instanssijärjestys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Riita-asiat on pantava vireille asiallisesti ja alueellisesti toimivaltaisessa käräjäoikeudessa. Käräjäoikeudet ovat oikeusasteellisesti toimivaltaisia käsittelemään ensimmäisenä oikeusasteena riita-asioita. Oikeusaste- eli instanssijärjestyksellä tarkoitetaan sitä, että tuomioistuimet on asetettu järjestykseen niiden toiminnan ja tarkoituksen mukaisesti. Riita-asioita käsitteleviä tuomioistuimia ovat käräjäoikeudet, hovioikeudet ja korkein oikeus.

Riita-asioiden instanssijärjestyksen mukaisesti alimpana oikeusasteena toimivat yleiset alioikeudet, joita ovat käräjäoikeudet, valituksia käsittelevänä toisena asteena toimivat hovioikeudet ja ylitä tuomiovaltaa harjoittaa korkein oikeus.

Instanssijärjestys edellyttää sitä, että riita-asiat käsitellään sen mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kanne tulee nostaa käräjäoikeudessa, valitus käräjäoikeuden tuomiosta tulee tehdä hovioikeuteen ja hovioikeudesta tulee valittaa korkeimpaan oikeuteen. Tuomioistuimilla on oikeusasteellinen toimivalta käsitellä asioita, eivätkä ne voi poiketa tästä.

Ainoa poikkeus riita-asioiden instanssijärjestyksestä on ennakkopäätösmenettely, jossa käräjäoikeuden ratkaisusta valitetaan suoraan korkeimpaan oikeuteen hovioikeusvaihe ohittaen. 

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa