Minilex - Lakipuhelin

Riita-asian instanssijärjestys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Riita-asiat on pantava vireille asiallisesti, alueellisesti ja asteellisesti toimivaltaisessa käräjäoikeudessa. Käräjäoikeudet ovat oikeusasteellisesti toimivaltaisia käsittelemään ensimmäisenä oikeusasteena riita-asioita. Oikeusaste- eli instanssijärjestyksellä tarkoitetaan sitä, että tuomioistuimet on asetettu järjestykseen niiden toiminnan ja tarkoituksen mukaisesti. Tämän taustalla on ajatus siitä, että ylemmillä oikeusasteilla on paremmat edellytykset saavuttaa asiassa oikea ratkaisu kuin alemmilla oikeusasteilla. Riita-asioita käsitteleviä tuomioistuimia ovat käräjäoikeudet, hovioikeudet ja korkein oikeus.

Riita-asioiden instanssijärjestyksen mukaisesti alimpana oikeusasteena toimivat yleiset alioikeudet, joita ovat käräjäoikeudet, valituksia käsittelevänä toisena asteena toimivat hovioikeudet ja ylintä tuomiovaltaa harjoittaa korkein oikeus.

Instanssijärjestys edellyttää sitä, että riita-asiat käsitellään sen mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kanne tulee nostaa käräjäoikeudessa, valitus käräjäoikeuden tuomiosta tulee tehdä hovioikeuteen ja hovioikeudesta tulee valittaa korkeimpaan oikeuteen. Tuomioistuimilla on oikeusasteellinen toimivalta käsitellä asioita, eivätkä ne voi poiketa tästä.

Ainoa poikkeus riita-asioiden instanssijärjestyksestä on ennakkopäätösmenettely, jossa käräjäoikeuden ratkaisusta valitetaan suoraan korkeimpaan oikeuteen hovioikeusvaihe ohittaen. Tällöin tulee kuitenkin huomioida se, että jollei korkein oikeus anna asialle jatkokäsittelylupaa, ei asiasta voi enää valittaa hovioikeuteen vaan käräjäoikeuden tuomio jää voimaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa