Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulut ja korkein oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäyntikulut voidaan jaotella valtiolle suoritettaviin oikeudenkäyntimaksuihin sekä varsinaisiin asianosaiskuluihin.

Oikeudenkäyntimaksulla katetaan valtiolle oikeudenkäynnistä syntyviä kuluja ja sen suuruus korkeimmassa oikeudessa on 500 euroa. Maksuvelvollisuus syntyy pääsääntöisesti asian vireillepanijalle. Maksua ei kuitenkaan peritä, jos alemman tuomioistuimen ratkaisu muutetaan muutoksenhakijan eduksi.

Asianosaiskuluja ovat muut oikeudenkäyntiin liittyvät kulut, kuten asianajajan palkkiot, todistuskappaleiden hankkimiskustannukset sekä asianosaisten ansionmenetykset, matkakulut ja muut henkilökohtaiset kulut. Kulut ovat yleensä huomattavasti oikeudenkäyntimaksuja suurempia. Koska todistelu korkeimmassa oikeudessa on pääosin kirjallista, eivät asianosaiskulut kuitenkaan välttämättä kasva yhtä suuriksi kuin alemmissa tuomioistuimissa.

Kulujen jakautumiseen riita-asioissa vaikuttaa se, onko asiassa sallittua tehdä sovinto.

Asioissa, joissa sovinto on sallittu, oikeudenkäynnin häviäjä tuomitaan pääsääntöisesti maksamaan myös voittaneen osapuolen kohtuulliset kulut. Jos yksiselitteistä voittaja-häviäjä –jakoa on hankala tehdä, voidaan kuluja jakaa muilla tavoin tai jättää molemmat vastuuseen omista kuluistaan, jolloin puhutaan kulujen kuittaamisesta. Häviäjä tuomitaan maksamaan voittajan kulut, vaikka tällä olisi oikeudenkäyntikulut kattava oikeusturvavakuutus. Jos voittajalla on käytössään valtion kustantama oikeusapu, häviäjän on suoritettava korvaus oikeusavusta valtiolle. Jos sovinto ei ole asiassa sallittu, vastaavat molemmat asianosaiset pääsääntöisesti itse kuluistaan. Kulut voidaan tosin tuomita kokonaisuudessaan toiselle maksettavaksi esimerkiksi sillä perusteella, että tämä on nostanut kanteen selvästi aiheetta vastoin toisen mielipidettä.

Rikosoikeudenkäynnin päättyessä langettavaan tuomioon tuomittu velvoitetaan korvaamaan valtiolle syntyneitä kustannuksia, jotka ovat olleet tarpeen asian selvittämiseksi. Jos kyseessä on asianomistajarikos, ovat tälle syntyneet kulut täysin korvattavia. Jos syyte taas hylätään, on syytetty oikeutettu saamaan korvausta valtiolta oikeudenkäyntikuluista, mutta sitä tulee vaatia erikseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]