Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa vuorotteluvapaa?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Vuorotteluvapaan tarkoituksena on edistää lyhytkestoisen työstä poissaolon avulla työntekijän työssä jaksamista ja parantaa samalla työttömänä työnhakijana olevan henkilön työllistymisedellytyksiä määräaikaisen työkokemuksen kautta. Vuorotteluvapaa on työntekijän ja työnantajan välinen sopimus, joka mahdollistaa menettelyn, jossa työntekijä on vapaalla vähintään 100 ja enintään 180 kalenteripäivää. 

Vuorotteluvapaan dellytyksenä on, että työntekijällä on takanaan vähintään 20 vuotta työelämää. Toisena edellytyksenä on se, että työntekijän työsuhde on voimassa, joka siis pysyy voimassa myös vuorotteluvapaan ajan. Mikäli henkilö on aikaisemmin saanut vuorottelukorvausta, työssäoloaikaa on oltava vähintään viisi vuotta edellisen vuorotteluvapaan päättymisestä. Vuorotteluvapaan pitäminen edellyttää aina myös työnantajan suostumusta, koska vuorotteluvapaan ajaksi työntekijän sijalle työnantajan tulee hankkia vuorotteluvapaasijainen työvoimatoimistosta. Työnantajan tulee huomioida myös palveluksessaan olevat osa-aikaiset työntekijät ja mahdollisuus tarjota näille sijaisuutta.

Vuorotteluvapaata voidaan käyttää esimerkiksi koulutukseen, lasten hoitoon tai lepoon. Vuorotteluvapaalla olevalla on oikeus vuorottelukorvaukseen eräitä poikkeustapauksia lukuun ottamatta. Vuorotteluvapaalta palaavalla työntekijällä on oikeus palata ensisijaisesti aikaisempaan työhönsä tai lähinnä sitä vastaavaan työhön.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa