Minilex - Lakipuhelin

Lesken käyttöoikeustestamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käyttöoikeustestamentti, jota kutsutaan usein myös hallintatestamentiksi, on käyttökelpoinen tapauksissa, joissa halutaan turvata testamentin ensisaajan asema, mutta samalla halutaan varautua siihen, ettei ensisaajan pysty hävittämään omaisuutta toissijaisten saajien vahingoksi. Leski saa käyttöoikeustestamentilla saamaansa omaisuuteen heti puolison kuoltua elinikäisen hallinta- ja käyttöoikeuden, mutta omistusoikeus siirtyy kuolleen puolison perillisille.

Yleensä käyttöoikeustestamentti tehdään aviopuolisoiden väliseksi. Käyttöoikeustestamentti lesken hyväksi on erityisen hyödyllinen esimerkiksi uusperheissä, joissa puolisoilla ei ole yhteisiä lapsia. Näissä tapauksissa lesken asema voidaan turvata käyttöoikeustestamentilla, mutta samalla varmistaa omaisuuden päätyminen lopulta esimerkiksi omille lapsille.

Usein käyttöoikeustestamentti tehdään myös perintöverosuunnittelun näkökulmasta. Käyttöoikeuden haltijan ei tarvitse maksaa perintöveroa saamastaan oikeudesta. Perintöveroa maksavat omaisuuden omistusoikeuden saavat perilliset. Heillä on myös oikeus vähentää saamansa omaisuuden verotusarvosta lesken käyttöoikeuden arvo.

Käytännössä lesken käyttöoikeustestamentti yleensä estää perillisiä käyttämästä omaisuutta lesken elinaikana. Lesken käyttöoikeuden ollessa voimassa jäämistön jakaminen on mahdollista vain tietyissä tapauksissa. Kenelläkään osakkaista ei ole myöskään velvollisuutta ottaa perintöosana lesken käyttöoikeuden rajoittamaa omaisuutta. Lesken hyväksi tehdyllä käyttöoikeustestamentilla ei kuitenkaan ole mahdollista loukata rintaperillisten oikeutta lakiosaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa