Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeus ja vuokraaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tämä artikkeli koskee omaisuuden hallintaoikeutta testamenttiin liittyvissä kysymyksissä ja hallintaoikeuden alaisen omaisuuden vuokraamista. Yleensä puhutaan asunnon hallintaoikeudesta, vaikka muuhunkin omaisuuteen voidaan perustaa hallintaoikeus.

Hallintaoikeuden alaisen omaisuuden vuokraaminen ei ole aivan yksiselitteinen asia. Tavanomainen vuokraaminen on kuitenkin yleensä mahdollista. Tällöin noudatetaan vuokrausta koskevaa lainsäädäntöä.

Hallintaoikeus omaisuuteen tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö voi käyttää esimerkiksi asuntoa kotinaan, vaikka ei omista sitä. Tässä tilanteessa ei tarvitse maksaa vuokraa tai muitakaan maksuja omistajalle.

Hallintaoikeuteen kuuluu siis keskeisimpänä oikeutena omaisuuden käyttöoikeus. Hallintaoikeuteen kuuluu myös joitakin muita oikeuksia. Kokonaisuudessaan hallintaoikeus muistuttaa pitkälti omistajan asemaa. Luonnollisesti kuitenkin oikean omistajan oikeudet rajoittavat monessa suhteessa hallintaoikeuden haltijan asemaa. Pääpiirteissään omaisuuden säilymisestä omistajan lukuun tulee huolehtia, vaikka omaisuutta saa käyttää hyödykseen.

Perimyskysymysten yhteydessä hallintaoikeudella tarkoitetaan yleensä kahta tilannetta. Näistä toinen on se, kun hallintaoikeus ja omistusoikeus annetaan testamentilla eri henkilöille. Toisessa tilanteessa lesken oikeus asumiseen puolison kuoleman jälkeen turvataan siten, että hänelle suoraan lain mukaan annetaan hallintaoikeus puolisoiden yhteiseen asuntoon ja tarpeelliseen koti-irtaimistoon, vaikka leski ei omistaisi niitä. Tällöin oikeana omistajana ovat perilliset.

Itse hallintaoikeuden luovuttaminen kokonaisuudessaan on pääsääntöisesti kielletty. Oikeus kuuluu vain sille, jolle se on annettu testamentissa tai leskelle lain mukaan. Asunnon vuokraaminen ulkopuoliselle henkilölle on tässä suhteessa jossain määrin ongelmallista, koska silloinhan vuokralaiselle luovutetaan oikeus käyttää asuntoa.

Vakiintuneesti on kuitenkin katsottu, että vuokraaminen on joka tapauksessa usein mahdollista. Huomiota on kiinnitettävä esimerkiksi testamentin tekijän tahtoon asunnon käytön suhteen. Myös asunnon tai omaisuuden oikean omistajan oikeudet on turvattava ja vastuu omaisuudesta säilyy hallintaoikeuden haltijalla.

​Epäselvien tilanteiden selvittämiseksi kannattaa soittaa lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]