Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeus asunnon vaihto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeudella tarkoitetaan oikeutta hallita tiettyä omaisuutta. Hallintaoikeus sisältää oikeuden omaisuuden luonteenomaiseen käyttöön ja sen hallussa pitoon. Omistusoikeus omaisuuteen sen sijaan kuuluu toiselle henkilölle. Hallintaoikeuden haltija saa nauttia omaisuuden tuoton. Hän ei kuitenkaan saa luovuttaa omaisuutta sen omistajan suostumuksetta, ja hänen kuuluu pyrkiä säilyttämään omaisuuden arvo. Hallintaoikeuden voi luovuttaa esimerkiksi testamentilla. Hallintaoikeudesta puhuttaessa täytyy muistaa myös lesken hallintaoikeus kuolleen puolison omaisuuteen.

Kun toinen puolisoista kuolee, on eloonjäänyt puoliso vahvasti suojattu. Jos perilliset eivät vaadi kuolinpesän jakamista, saa leski hallita koko kuolleen puolisonsa omaisuutta. Jos perilliset vaativat omia perintöosuuksiaan, säilyttää leski silti aina hallintaoikeuden puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon ja tavanomaiseen koti-irtaimistoon. Koti-irtaimiston tulee olla tosiasiassakin tavanomainen. Esimerkiksi kalliita taide-esineitä tuskin voidaan pitää tavanomaisena koti-irtaimistona. Lesken hallintaoikeus sisältää kuitenkin yhden poikkeuksen. Mikäli lesken omistamaan omaisuuteen kuuluu kodiksi sopiva asunto, ei hän saa oikeutta jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen kotiin. On siis mahdollista, että leski joutuu vaihtamaan asuntoa puolisonsa kuollessa ja perillisten niin vaatiessa.

Mikäli perintöasiat vaivaavat, voi turvautua lakimiehiemme apuun. Oikeudellista apua tavoitat myös Minilexin lakipuhelimesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]