Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeustestamentti ja lakiosa

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeus ja omistusoikeus voidaan erottaa toisistaan testamentilla. Tämä tapahtuu niin, että testamentilla määrätään jollekin hallintaoikeus ja jollekin toiselle omistusoikeus. Testamentilla on mahdollista kohdistaa hallintaoikeus kaikkeen jäämistöön kuuluvaan omaisuuteen tai vain osaan siitä. Hallintaoikeustestamentti antaa omistusoikeutta rajoitetumman oikeuden testamentattuun omaisuuteen.

Hallintaoikeus tarkoittaa oikeutta hallita omaisuutta omaksi hyödyksi omistajan lukuun. Hallintaoikeuden haltijalla on oikeus käyttää testamentissa tarkoitettua omaisuutta sen luonteen edellyttämällä tavalla sekä oikeus nauttia siitä saatava korko ja tuotto. Omaisuuden pääomahyöty sen sijaan kuuluu omistajalle. Hallintaoikeuden haltijalla on ainoastaan rajoitetusti oikeus määrätä omaisuudesta. Hallintaoikeuden haltija ei voi luovuttaa hallintaoikeutta toiselle. Hallintaoikeuden haltija tarvitsee hallintaoikeuden alaisen omaisuuden luovuttamiseen lähtökohtaisesti omistajan suostumuksen. Ilman omistajan suostumusta tehty luovutustoimi on tehoton omistajaan nähden. Hallintaoikeuden haltija ei voi myöskään lahjoittaa hallintaoikeuden alaista omaisuutta. Hallintaoikeuden haltija ei voi liioin tehdä testamenttia itse hallintaoikeudesta eikä myöskään hallintaoikeuden alaisesta omaisuudesta. Omistaja ei saa luovuttaa tai pantata hallintaoikeuden alaista omaisuutta eikä muutenkaan siitä määrätä ilman hallintaoikeuden haltijan suostumusta. Omistajan on siedettävä hallintaoikeutta niin kauan kuin se kestää. Vasta kun hallintaoikeus lakkaa, vapautuu omistaja hallintaoikeuden aiheuttamista omistusoikeuden rajoituksista.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »On kuitenkin tärkeää muistaa, että hallintaoikeus ei saa loukata rintaperillisen lakiosaa. Rintaperillisellä on oikeus saada lakiosansa hallintaoikeuden tuomista rajoituksista vapaana. Rintaperillinen, joka on esittänyt lakiosavaatimuksen saa lakiosansa hallintaoikeustestamentista riippumatta. Rintaperillisen on tehtävä lakiosailmoitus testamentin saajalle kuudessa kuukaudessa testamentin tiedoksiannosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa