Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeus ja ulosmittaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeudella tarkoitetaan nimensä mukaisesti oikeutta hallita ja käyttää omaisuutta. Hallintaoikeudesta täytyy erottaa omistusoikeus; hallintaoikeuden alaisen omaisuuden omistaa joku toinen henkilö. Hallintaoikeus voi olla esimerkiksi kiinteistöön, ja se sisältää oikeuden käyttää omaisuutta sen luonteen mukaisella tavalla, sekä oikeuden saada omaisuuden tuotto, esimerkiksi vuokratulo. Hallintaoikeus omaisuuteen voidaan antaa esimerkiksi hallintaoikeustestamentilla. Hallintaoikeus on voimassa koko hallintaoikeuden saajan elämän ajan. Hallintaoikeuden ulosmittausta koskevat säännökset liittyvät tavoitteeseen suojata omaisuuden omistajan oikeutta.

Sekä hallintaoikeuden saajan, että omaisuuden omistajan oikeuksia on suojattu. Hallintaoikeuden haltijaa suojataan niin, että omistajan on siedettävä käyttöoikeutta niin kauan kun se on voimassa. Jos omaisuuden käyttämistä yritetään estää, voi hallintaoikeuden saaja nostaa kanteen oikeutensa puolustamiseksi. Hallintaoikeuden aikana omistaja ei saa luovuttaa, pantata, tai muutenkaan määrätä omaisuudesta hallintaoikeuden haltijan suostumuksetta. Omaisuuden omistajaa on myös suojattu hallintaoikeuden haltijaa rajoittavin säännöksin. Omaisuutta ei saa omistajan suostumatta myydä muutoin kuin erityistapauksissa. Hallintaoikeuden saaja ei voi tehdä hallintaoikeudesta testamenttia. Omaisuutta ei myöskään voi lahjoittaa. Molempien osapuolien oikeuksia on suojeltu myös ulosmittausta koskevin säännöksin. Hallintaoikeus ei voi olla pakkotäytäntöönpanon kohteena. Hallintaoikeutta ei siis voida ulosmitata hallintaoikeuden saajan velasta. Hallintaoikeuden alaista omaisuutta ei voida ulosmitata myöskään omistajan velasta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Perintöasiat ovat tavallisesti monimutkaisia, ja usein onkin hyvä kääntyä lakimiehen puoleen. Oikeudellista apua tavoitat Minilexin lakipuhelimesta, sekä Minilexin lakimiehiltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa