Minilex - Lakipuhelin

Lesken hallintaoikeus irtaimistoon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan eloonjäänyt puoliso saa pitää kuolleen puolison jäämistön jakamattomana hallinnassaan, jollei rintaperillisen jakovaatimuksesta tai perittävän tekemästä testamentista muuta johdu. Vaikka rintaperillinen olisi esittänyt perittävän kuoleman jälkeen jakovaatimuksen tai jäämistöön kohdistuisi testamenttiin perustuva oikeus, eloonjäänyt puoliso saa pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan kodiksi sopivan asunnon, jollei kodiksi sopivaa asuntoa sisälly eloonjääneen puolison varallisuuteen. Lisäksi yhteisessä kodissa oleva tavanomainen irtaimisto kuuluu jakamattomana eloonjääneen puolison hallintaan. Tässä on kyse lainmukaisesta lesken vähimmäissuojasta.

Käyttöoikeuden haltijan, eli tässä tapauksessa lesken, on kunnioitettava omistajan oikeutta ja etua ja hallittava omaisuutta siten, että se voi siirtyä omistajalle arvoltaan vähentymättömänä käyttöoikeuden lakattua. Irtaimiston kohdalla tästä säännöstä ei tosin voida pitää liian tiukasti kiinni. Omistajan on hyväksyttävä se, että asuntoon kuuluva irtaimisto kuluu käytön myötä. Leski myös vastaa käyttöaikanaan niistä kustannuksista, mitä kohteen kunnossapito vaatii. Leski ei saa hallinta-aikanaan luovuttaa asuntoa tai sen irtaimistoa muutoin kuin kohteen tarpeellinen uudistamisen sitä vaatiessa. Yleensä luovuttamiseen suhtaudutaan melko vapaasti. Lesken asemaa suojataan myös siten, että lesken hallinnassa olevaa asuntoa tai asuntoirtaimistoa ei saa ulosmitata omistajaperillisen velasta lesken hallinta-aikana, ellei omaisuus ole ollut kiinnitettynä tai muuten velan vakuutena.

Tavanmukainen asuntoirtaimisto tarkoittaa välittömästi asumista palvelevaa irtaimistoa: huonekalut, kodinkoneet, liinavaatteet ja muut tekstiilit, ruokailu- ja keittovälineet sekä perheen olosuhteiden mukaiset koriste- ja muut vastaavat esineet. Tarkoituksena on taata lesken entinen asuinympäristö mahdollisimman muuttumattomana. Arviointiin vaikuttaa siis myös puolisoiden varallisuus ja olosuhteet. Asuntoirtaimistoon eivät kuulu arvopaperit tai muut erityistä arvoa omaavat irtaimet esineet, vaikka niitä olisikin säilytetty puolisoiden yhteisessä kodissa. Rajanveto tällaisten esineiden kohdalla on kuitenkin vaikeaa. Leski voi vaatia hallintaansa vain yhteisessä kodissa ollutta asuntoirtaimistoa. Muualla, esimerkiksi kesämökillä, sijainnutta asuntoirtaimistoa leski ei voi vaatia hallintaansa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]