Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeus ja luovutusvoitto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omaisuuden vastikkeellisesta luovutuksesta saatu voitto verotetaan pääomatulona. Vastikkeellinen luovutus on tavallisimmin kauppa tai vaihto. Luovutusvoitto lasketaan vähentämällä luovutushinnasta (myyntihinnasta) hankintameno (ostohinta) ja luovutusvoiton hankkimisesta syntyneet menot. Vastikkeetta saadun omaisuuden hankintamenoksi katsotaan perintö- ja lahjaverotuksessa käytetty verotusarvo. Perintö- ja lahjaverolaissa luetellaan eriä, jotka saadaan perintöverotusta toimitettaessa lukea perinnön arvon vähennykseksi. Perinnön arvosta saadaan vähentää perinnönjättäjän lesken hallintaoikeuden arvo. Hallintaoikeuden arvo vähennetään kuitenkin vain perintöverotuksessa perinnönsaajan osuudesta. Hallintaoikeuden arvoa ei voida siis vähentää kiinteistön arvosta luovutusvoittoa laskettaessa. Esimerkki: A kuolee jättäen perillisen C. A:n perintö menee C:lle ja leski B saa puolisoiden yhteiseen kotiin hallintaoikeuden eliniäkseen. B:n kuoltua C myy kiinteistön. Luovutusvoittoa laskiessaan C ei voi vähentää kiinteistön arvosta B:n asumisajan hallintaoikeuden arvoa. Hallintaoikeuden arvo voidaan vähentää vain perintöverotuksessa C:n perintöosan suuruutta määritettäessä.

Vastike, jonka verovelvollinen saa luopuessaan kiinteistön lahjoituksen yhteydessä pidättämästään hallinta-oikeudesta, verotetaan kuitenkin luovutusvoittoa koskevien säännösten mukaan. Esimerkki: A lahjoittaa kiinteistön B:lle pidättäen itselleen kiinteistöön hallintaoikeuden. Myöhemmin A luovuttaa myös hallintaoikeuden B:lle vastiketta vastaan. Tämä luovutus verotetaan luovutusvoittoa koskevien säännösten mukaan.

Kiinteistön myyjän luovutuksen yhteydessä syytinkinä määräajaksi tai eliniäksi pidättämä asumisoikeus ei ole luovutusvoittoverotuksessa osa kauppahintaa. Kyseessä on kiinteistön käyttöä rajoittava passiivinen sietämisvelvoite.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]